Stříbrná neděle 17. prosince 1944 nebyla na Novojičínsku časem předvánočního poklidného rozjímání. Lidem nad hlavami burácely motory stovky spojeneckých letounů, které měly za úkol zlikvidovat rafinérie v Horním Slezsku. Do cesty se jim však postavila německá Luftwaffe, a vypukla tak největší letecká bitva na našem území. Její výsledek byl zdrcující. Během urputných bojů bylo zničeno 78 letadel a více jak 220 letců obou stran byla zabito, zraněno nebo padlo do zajetí. Ze stříbrné neděle se stala neděle krvavá.

O uplynulém víkendu to bylo přesně 67 let, co Novojičínsko zažilo střety stíhaček a bombardérů. Uctít památku všech, kterým se tato bitva stala osudnou, se rozhodli členové leteckého muzea ze Suchdolu nad Odrou a jejich příznivci. „V Palačově byl při bitvě sestřelen americký bombardér a zahynuli tam čtyři američtí letci, takže při té příležitosti proběhl v Palačově pietní akt a následně probíhal program tady u nás v Suchdole, kde bylo po celý den otevřené muzeum,“ řekl Deníku Petr Bartošík, člen Klubu přátel Suchdolu nad Odrou, sekce vojenské historie.

Během soboty se přišlo do muzea městyse podívat přes sto návštěvníků, a ti mohli vůbec poprvé zhlédnout znovuobjevený motor Pratt & Whitney R183043A z palačovského bombardéru. Cesta k němu byla spletitá, ale nakonec se ho vojenským nadšencům podařilo pro svou expozici získat. (Celý příběh je podrobně rozepsán na stránkách vojenské sekce suchdolského muzea na www.leteckemuzeum.eu). „Jsou tady vidět i fragmenty letadel druhé bojující strany, německé Luftwaffe, jako například motor z německé stíhačky Messerschmitd,“ upozornil Bartošík.

V sobotu odpoledne si připomínku „krvavé neděle“ nenechal ujít také Kamil Kašpar, který se ke členům klubu přátel přidal před šesti roky. Sice má svůj domov v Odrách, ale za suchdolskými přáteli ho žene nadšení pro historii a její objevování. „Baví mě na tom ta historie a je to taky pořádný adrenalin při tom kopání. To člověk musí zažít. Je to silný pocit, když to člověk najde a pak to vytahuje,“ přiznal Deníku.