Čtyři hodiny čistého času dostala obec Kunín na to, aby se prezentovala jako místo, jež si zaslouží titul Vesnice roku 2015. Zda obec naváže na úspěch Jeseníku nad Odrou, bude jasné 19. září, kdy se v Luhačovicích, v rámci konání Mezinárodního festivalu dětských folklorních souborů, uskuteční slavnostní vyhlášení výsledků.

Do Kunína přijela porota soutěže Vesnice roku, která si klade za cíl ukázat venkov jako místo, jež nabízí spoustu inspirace, krás a možností nejen kulturního vyžití, v pátek 4. září. „Podobně jako ostatní finalisté jsme dostali čtyři hodiny na to, abychom představili naši obec v celé její kráse," okomentovala návštěvu starostka Kunína Dagmar Novosadová a pokračovala: „Věřím, že se nám to podařilo a že si to komise užila stejně hezky jako my. Bylo to opravdu krásné odpoledne, které ukázalo, že naši obyvatelé umí držet pospolu, z čehož mám největší radost."

Obec má co nabídnout

Komise měla nabitý program. Navštívila to nejzajímavější, co Kunín jak svým obyvatelům, tak návštěvníků Novojičínska nabízí barokní perlu v podobě tamního zámku nevyjímaje. „Porota, která měla v podstatě stejné složení jako v předchozím kole, začala svou návštěvu na zámku, kde jsme předvedli prezentaci," prozradila starostka.

„Porota navštívila také například kabinet přírodních věd, obecní muzeum, jezdeckou stáj manželů Kubrických, školu, kde žáci představili projekt Badatelská školička, knihovnu, kostel. Bylo toho opravdu hodně," vyjmenovala nabitý program kunínská starostka, která byla s výsledky akce spokojená.

„Jak už jsem zmínila, pro mě osobně bylo na tom vše nejlepší to, že se spojili obyvatelé, dokázali, že máme co nabídnout a že se u nás dobře žije. I když nás trápí třeba velký silniční provoz, ale všude je něco," dodala Dagmar Novosadová vzápětí.

Nejen sami obyvatelé Kunín v soutěži maximálně podporují. Také mnoho uživatelů sociální sítě facebook obci vyjadřuje svou podporu. „ Budu na Kunín a Kuníňáky myslet. To musíte vyhrát, držím pěsti, Kuníne," okomentovala fotografie z návštěvy uživatelka Tamara Rodová. Také další uživatelka Jarmila Uhrová novojičínské obci fandí: „Také budu na Vás myslet a držet palce, ať vše zvládnete s úspěchem. Hodně štěstí, Kuníne!"