V sobotu 5. května ožijí v zámeckém parku legendární eposy, které byly uchovány v knihovně předků hraběnky Walburgy. Ta zde žila na konci 18. století a založila v Kuníně na evropské poměry ojedinělý vzdělávací ústav pro mládež.

Program připravili organizátoři nadmíru bohatý, což ostatně potvrzují slova zdejšího kastelána Jaroslava Zezulčíka: „Čeká nás turnaj o královnu Brunhildu, bitva o poklad Nibelungů, boj s drakem, noční bitva či scénické tance s ohněm, vystoupení kapel, kejklířů a více jak sto šermířů a bojovníků." To však není vše. Především milovníci historie ocení zpřístupnění rodové knihovny Hohenemsů v útrobách kunínského skvostu.

Jak připomněl kastelán, hohenemská knihovna patří mezi nejstarší a nejvzácnější knihovny z oblasti kolem Bodamského jezera. Příslušníci rodu zastávali v 16. a 17. stoleti významné postavení a jejich moc sahala až k papežskému stolci. Milovali také umění. „Zraky a pozornost sběratelů a obdivovatelů staré německé literatury od 18. století přitahovaly dva nejstarší rukopisy Písně Nibelungů, uchované v rodové knihovně v paláci Hohenems," rozvedl kastelán. Vzácné spisy se později dostaly do dalšího sídla rodu, do východočeského zámku v Bystrém, a odsud putovaly po smrti hraběnky Walburgy na zámek do Kunína. „Vzácné rukopisy Písní Nibelungů byly na počátku 19. století odprodány do dalších knihoven. Rodová knihovna Hohenemsů je však stále ozdobou zámku v Kuníně," doplnil Jaroslav Zezulčík s tím, že návštěvníci budou mít v sobotu ojedinělou možnost se se vzácnými knihami, jinak přístupnými pouze vědeckým badatelům, seznámit.

Sobotní program startuje ve 14.00 hodin slavnostním zahájením. O hodinu později začne bitva křesťanů s pohany, za značné účasti členů různých vojenských historických skupin. Až do nočních hodin čeká návštěvníky poutavé pásmo příběhů písní o Nibelunzích. Dospělí zaplatí vstupné 50 korun, děti 20 korun.