Jako zoufalou a bezvýchodnou začínala vidět situaci po povodních starostka Kunína Dagmar Novosadová. Rozhodla se proto konat. „Ta situace v obci je hodně špatná a já jsem pořád neviděla nějaký reálný způsob řešení, ať už se týkal bydlení těch, kteří přišli o domy, nebo oprav obecního majetku. Proto jsem si domluvila schůzku na ministerstvu pro místní rozvoj,“ uvedla Novosadová.

Kunínská starostka na ministerstvu oběhla kompetentní zaměstnance, a nakonec se jí podařilo dosáhnout něčeho, co představuje velkou naději pro obec. „Už konečně vidím nějaké světlo na konci tunelu a snad se začíná blýskat na lepší časy. Pokud vláda schválí vše, jak by měla, mohlo by to dopadnout dobře a obce by se mohly začít obnovovat,“ nastínila starostka a poznamenala, že starostové postižených obcí sice věděli o tom, že se chystají dotační tituly, ale vůbec doposud nebylo jasné, jak by se na ně dalo dosáhnout. Vzhledem k tomu, že se kvapem blíží podzim a zima, rozhodla se nečekat a začala sama jednat. „Po jednání na ministerstvu to vypadá, že většinu nákladů na obnovu obecního majetku i na stavbu povodňových domků mohou pokrýt peníze z dotačních titulů. Je velká naděje, že lidi by mohli bydlet do Vánoc,“ dodala Novosadová, ve jejíž obci povodeň zaplavila 259 objektů. Čtrnáct objektů zcela, a jeden částečně, bylo zdemolováno. Dvanáct z těchto objektů bylo určených k bydlení. Celkové škody na obecním majetku se vyšplhaly na 110 milionů korun.

Schůzku starostky Kunína se zástupci ministerstva potvrdil Deníku mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Martin Ayrer. „Máme předběžnou dohodu, která ještě není schválena, neboť čekáme na vyjádření ministerstva financí. Ale snad by v tom neměl být větší problém. Dohoda je o tom, že Kunín je první ze tří vytipovaných lokalit, kde se budou stavět povodňové domky. Zbylé dvě lokality zatím neodhalíme,“ sdělil mluvčí ministerstva.

Podle vyjádření Ayrera se dohoda týká deseti povodňových domků, což znamená dotaci ve výši asi deseti milionů korun. „Kunín pravděpodobně bude žádat rovněž o dotaci z programu obnovy veřejného majetku po živelné pohromě ve výši sto deseti milionů korun. Ministerstvo pro místní rozvoj vyjádřilo vstřícné stanovisko k oběma těmto dotacím s tím, že na tom bude participovat. Povodňové domky jsou již předběžně projednány,“ ubezpečil Ayrer.

Kunín je první odhalenou lokalitou, kde povodňové domky budou stát. „Kunín je první z obcí, která projevila zájem, byla iniciativní, předložila všechny potřebné věci a ministerstvo pro místní rozvoj nemá důvod, proč by nezaujalo vstřícný postoj. Ministerstvo financí by teď mělo uvolnit peníze na povodňové domky. Jde o to, aby ta pomoc přišla rychle. Snad to nebude narážet na byrokratické překážky,“ uzavřel Ayrer.