Přípravu a kvalitu pokrmů pak důkladně hodnotí odborná porota. Uvařené guláše jsou porotě předkládány anonymně tak, aby posuzovala skutečně pouze jen chuť, vzhled a vůni. Kvalita gulášů je velmi proměnlivá, ale letošní ročník zhodnotil předseda odborné poroty Václav Forman, který je zároveň předsedou Asociace kuchařů a cukrářů Moravy a Slezska, jako velmi dobrý.

Dobrý ročník

„Letos mohu s potěšením konstatovat, že úroveň hodnocených gulášů, zde ve Frenštátě vysoce převyšuje rok 2013 i 2014. Chtěl bych tímto poděkovat všem soutěžícím, neboť je více než jisté, že si na přípravě gulášů dali opravdu záležet. A to nemluvím pouze o samotné přípravě, ale také o výběru opravdu kvalitních surovin," podotkl a pokračoval: „Snad poprvé zde máme guláš bez masa. Chci pochválit tým Brněnské houbičky, který za námi jednak přijel z velké dálky, ale navíc připravil guláš z hlívy ústřičné, který je opravdu velmi chutný."

Vítězný vepřový guláš Marka Janováče dostal od poroty 132 bodů, na druhém místě se s 112 body umístil zvěřinový guláš, který uvařil Jaryn tým z Frenštátu pod Radhoštěm. Třetí místo si vyvařili Josef a Ester Palačtí ze Štramberku za guláš Štramberáček.

Akci si pochvalovali nejen pořadatelé, ale i návštěvníci. „Těšil jsem se na guláš Karla Drápala, takže mi ani nevadilo hodinové stání ve frontě, než se gulášek uvařil. A stálo to za to," uvedl pan Petr. Během celého dne vystoupila řada hudebních skupin a nechyběly ani atrakce pro děti - fotogalerii z akce najdete zde.

Příští rok se budou slavnosti konat opět poslední červencovou sobotu už po pětadvacáté.