VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kvalitní kysané zelí? Výtečná a velmi zdravá pochoutka

Region - O pozitivních zdravotních účincích kysaného zelí nikdo nepochybuje, pro naše předky bylo cenným a mnohdy takřka jediným zdrojem vitamínů, minerálů a dalších cenných látek po celou dlouhou zimu. „Vzpomínám si, jak jsme u nás připravovali zelí ve velkém dubovém sudu.

28.2.2009
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/server www.moje-rodina.cz

Byla to často i taková příležitost k rodinné sešlosti. S dojetím vzpomínám na to, jak se o právo šlapat bil náš tehdy již sedmdesátiletý děda. Vydesinfikovali jsme mu důkladně nohy octovým roztokem, a děda v sudu úplně pookřál a omládl snad o deset let, zatímco my ženy jsme „ostrouhaly“, a tedy jsme zelí strouhaly,“ vzpomíná Jana Pokorná z Ostravy. Sud se zásobárnou zdraví vydržel pak ve sklepě až do počátku léta.

Dnes již kupované

Dnes si lidé už takto tradičně připravují zelí méně, i když na podle domácích receptur připravené kysané zelí nedají někteří dopustit, a raději si třeba i v obchodech či zemědělských farmách objednávají hlávky, jež pak sami zpracovávají. Lidé na vesnici si zelí často pěstují sami a mnohdy zůstávají u tradičního rituálu.Při výběru již hotového kysaného zelí v obchodech, jež si většina lidí přece jen kupuje již zpracované, by zákazníci měli být obezřetní. Cena okolo sedmi korun za půl kilogramu zelí v hypermarketu sice láká, ale údaje na obalu často uvádějí vcelku nejasné údaje o původu produktu, navíc povinně přiznávají chemickou konzervaci zdraví škodlivými „éčky“- konkrétně E 211 a E 224. Zelí z našich zeláren je sice dražší, ovšem je přírodně konzervováno produkty kvašení, hlavně zdravou kyselinou mléčnou.

Domácí výrobci

Kvalitní zelí vyráběné dle tradičních receptur produkuje na severní Moravě několik zavedených družstev – zelárna v Nižních Lhotách patřící ZD Nošovice dokonce získala nyní od Evropské komise evropskou ochrannou známku původu – a to se s plány na vybudování automobilky dokonce uvažovalo, že tradiční značka zanikne. Nezanikla, družstvu zůstala solidní rozloha polí, a navíc pěstují v nedaleké Pazderně. Svou dobrou pověst si drží také například známé Otické zelí, popřípadě Kateřinské a další.

Chutná naše zelí Korejcům?

Ostrava - Korejští zaměstnanci nošovické automobilky již naše kysané zelí ochutnali, a chutná jim. Trochu je překvapilo jako příloha k vepřo knedlo zelo. Korejci ve své korejské jídelně jedí nejčastěji zelí podobné u nás známému pekingskému či čínskému, tak zvané kim chi (kim či).

„Jedí je úplně ke každému jídlu. Já jsem jej jedl také a vřelé doporučuji. Je to velmi ostré pikantní díky zvláštnímu nálevu. Vepřo knedlo zelo Korejci jedli a každý má na to jiný názor, někomu chutná, a někomu ne… Běžně jedí spíše zelí jako syrový salát coby přílohu. Sám jsem korejskému stolování přišel na chuť, mají sice vždy jen jednu nabídku oproti třem našim, ale mnohdy bývá zajímavější než ta naše, jídlo, které mají připravené, je opravdu kvalitní, a hlavně je pestré. Hodně českých pracovníků začíná korejské jídelně dávat přednost. Co se týká kysaného zelí, na to ovšem také nedám dopustit, myslím, že naši předkové ne nadarmo oceňovali jeho zdravotní přínosy,“ vysvětluje inženýr Vladimír Dostál, pracující také v nošovické automobilce. (jš)

28.2.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Den se záchranáři ve Frenštátě pod Radhoštěm přilákal řadu zvědavců.
12

OBRAZEM: Frenštátské hřiště ovládli hasiči i záchranáři

Ilustrační foto.

S bagrem a hráběmi na pstruhy. Ryb pak přibylo

Na Severce budou mít lanovou dráhu

Pokud všechno vyjde, bude Ski areál Severka prvním v Těšínských Beskydech (nepočítáme-li Javorový), kde budou mít lanovou dráhu. O její vybudování majitel usiluje už několik let. Zdá se, že by se stavba konečně mohla pohnout kupředu.

Borůvky u Pradědu mizí pod křovinořezy

Do nejvyšších partií Jeseníků vyráží v těchto týdnech parta s křovinořezy. V chráněných lokalitách sekají borůvčí.

Tragická nehoda uzavřela v pátek dálnici na Novojičínsku

Dva lidské životy si vyžádala nehoda na dálnici nedaleko obce Kujavy na Novojičínsku.

Senioři vyrazí na výlet do spřáteleného města na Slovensku

Poznávacího zájezdu do budoucího partnerského města Bánovce nad Bebravou se mohou kopřivničtí senioři zúčastnit v rámci programu Aktivní senior 2017.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení