VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kvůli našemu pivu přijel host až z Ruska, říká majitel pivovaru

Bílovec /ROZHOVOR/ - Petr Holub, majitel jedné bílovecké restaurace a minipivovaru, v následujícím rozhovoru prozradil, s čím vším se během uplynulého roku potýkal, a také třeba to, jaké oslavy chystají k prvnímu výročí minipivovaru.

29.7.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Milan Jaroš

Chtěl se odlišit od ostatních hospod a také oživit provoz svého restauračního zařízení. Proto se před rokem rozhodl vařit vlastní pivo, kterému dal neobvyklý název Zobak.

Brzy uplyne rok od otevření vašeho minipivovaru Zobak. Můžete uplynulý rok zhodnotit?

Uplynulý rok byl pro mě rokem poznávání, zdokonalování, získávání informací a neustálého zkoušení. Nejtěžší byl samozřejmě začátek, kdy jsme při výrobě piva naráželi na nejrůznější provozní i výrobní problémy, ale se všemi jsme si postupně poradili. Za ten rok jsem poznal spoustu lidí z oblasti pivovarnictví a sladovnictví a k mému překvapení byli všichni velice vstřícní a ochotní.

Na co jste pyšný a co se vám naopak moc nepovedlo?

Pyšný jsem určitě na naši dvanáctku, která sklízí velké pochvaly od veřejnosti na pivních festivalech a v naší restauraci si našla taky spoustu příznivců. Nově i naše desítka je na dobré cestě. Taky náš slogan Drž Zobak a napij se se líbí hodně lidem.

Nejvíc se nepovedlo, když jsem loni na podzim musel vylít asi 2500 litrů piva do kanálu, jelikož bylo kyselé. Při výrobě piva se používají několikrát dokola jedny pivovarské kvasnice. Tenkrát nám zkysla jedna várka a my si pak další várky nevědomky těmito kvasnicemi infikovali sami. Samozřejmě na to člověk přijde až v době, kdy má jít pivo na čep, a tak šlo místo na čep do kanálu a nějakou dobu jsme byli bez piva.

Na druhé straně nás to v mnohém poučilo. Zdokonalili jsme technologii, aby k tomu již nedocházelo. Takže všechno zlé je k něčemu dobré.

Chystáte k prvnímu výročí nějakou oslavu?

Ano. Na celé prázdniny jsme nachystali víkendový program nazvaný Prázdniny se Zobakem, kdy každý prázdninový víkend máme na čepu krom naší desítky a dvanáctky i nějaký speciál. V sobotu 10. srpna proběhnou u příležitosti ročního výročí Slavnosti minipivovaru Zobak. V případě dobrého počasí čeká naše návštěvníky živá hudba, grilování, soutěže pro děti, zápasy thajského boxu a samozřejmě naše pivo.

Jakou příchuť bylo nejtěžší vyrobit? A jaký váš speciál nejvíce zaujal vás osobně?

Se speciály jsme v podstatě vzačátcích. Dělali jsme vánoční, velikonoční, medový, bezový, polotmavý a v dalších víkendech nás čeká černý, malinový, borůvkový, švestkový a konopný speciál. Mně osobně zatím nejvíce chutnal polotmavý.

A co vaši hosté? Zvykli si na vaše speciální pivo, nebo dávají přednost klasickým značkám?

Musím říct, že řada našich hostů úplně přešla na naše pivo. Další řada hostů nás navštíví jenom proto, že máme své pivo. Jezdí k nám lidi z celé republiky, berou to jako výlet. Předminulý týden u nás byli zákazníci ze Šumavy a z Plzně. Největší vzdálenost kvůli našemu pivu absolvoval asi jeden Rus, který mi nejdříve psal e-mail a pak opravdu přijel. Pak jsou tací, kteří to střídají, ale samozřejmě jsou zákazníci, kteří zůstali věrni značce, kterou pili. Celkově jsem za ten rok s tím, kolik lidí naše pivo začalo pít, velice spokojen.

Máte nějakou metu pro další roky?

Určitě, v tomto odvětví se má člověk neustále co učit a zdokonalovat, takže bych chtěl hlavně zdokonalit výrobní proces, co se týká technologií, potom samozřejmě zkoušet vařit nové druhy piv a čekat na reakci našich zákazníků. A také získávat co nejvíce příznivců našeho piva.

Autor: Redakce

29.7.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Rychlovlak. Ilustrační foto.

Proč nejezdí vlaky rychleji

Den se záchranáři ve Frenštátě pod Radhoštěm přilákal řadu zvědavců.
12

OBRAZEM: Frenštátské hřiště ovládli hasiči i záchranáři

S bagrem a hráběmi na pstruhy. Ryb pak přibylo

Ochránci přírody společně s lesníky a rybáři vytvořili v Beskydech umělá trdliště a školky pro pstruhy.

Na Severce budou mít lanovou dráhu

Pokud všechno vyjde, bude Ski areál Severka prvním v Těšínských Beskydech (nepočítáme-li Javorový), kde budou mít lanovou dráhu. O její vybudování majitel usiluje už několik let. Zdá se, že by se stavba konečně mohla pohnout kupředu.

Borůvky u Pradědu mizí pod křovinořezy

Do nejvyšších partií Jeseníků vyráží v těchto týdnech parta s křovinořezy. V chráněných lokalitách sekají borůvčí.

Tragická nehoda uzavřela v pátek dálnici na Novojičínsku

Dva lidské životy si vyžádala nehoda na dálnici nedaleko obce Kujavy na Novojičínsku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení