I přes období hojnosti však musejí nimrodi stále bojovat s pytláky, neukázněnými motorkáři nebo s problematickými bobry. Deníku to přiznal po slavnostní vernisáži předseda zdejší Českomoravské myslivecké jednoty Ladislav Raffai.

Jaký byl pro vás rok 2012?

Myslím si, že loňská sezona byla velice úspěšná, dosáhli jsme rekordního množství medailových trofejí, hlavně v srnčí zvěři. Co je také pozitivní, dosáhli jsme obrovského odlovu zvěře černé, kde se už blížíme k tisícům kusů za celý okres.

Čím si to vysvětlujete?

Černá zvěř se přemnožuje. Myslíme si, že je to především vlivem velkoplošného hospodaření, kdy v průběhu roku, od vzrůstu plodin, nemáme až do podzimu možnost zasáhnout do populace černé zvěře a zbývá nám na to pár zimních měsíců.

Kolik myslivců se vůbec toulá po lesích a polích Novojičínska?

Máme stabilní základnu, ta se pohybuje od 800 do 820 členů. Samozřejmě základna stárne, ale letos jsme měli vynikající nástup, kdy se nám přihlásilo sedmnáct nových mladých adeptů.

Nedávno skládali nováčci myslivecké zkoušky a poprvé na zámku v Kuníně. Bude se tak dít i v budoucnu?

Budeme v tom samozřejmě pokračovat, je to v rámci vynikající spolupráce s Muzeem Novojičínska a kunínským obecním úřadem. Rozhodli jsme se pro to, protože je to reprezentativní prostředí a v srdcích myslivců to navíc zanechá památku.

Co momentálně nejvíce trápí myslivce v okrese?

V současné době nás trápí pytláci a teď, kdy ještě ležela sněhová pokrývka, nás trápili také motorkáři a čtyřkolkáři v lese. Zvěř tak byla štvaná v hlubokém sněhu, což jí dělalo problémy. Také nás trápí pokusy o změnu zákona o snížení výměru honiteb.

Můžete to upřesnit?

To znamená, že v současné době je minimální výměra honiteb 500 hektarů a do parlamentu jdou nějaké návrhy, kdy někteří navrhují, aby výměra honiteb byla třeba 125 hektarů nebo 200 hektarů. My bychom se pak přestřelovali navzájem, byly by to totiž malinkaté celky. Je to o penězích. Chtějí pronájmy z více menších honiteb, a získat tak více finančních prostředků.

A co majitelé psů?

Majitelé psů nás trápí, nicméně vhodnou propagací jsme dospěli k tomu, že se snažíme s nimi spolupracovat. Domluvili jsme se s nimi na vyčlenění ploch, kam můžou psy volně venčit. Je samozřejmě nemyslitelné, aby byli psi neustále na vodítku. My jsme jim vyšli vstříc a oni nám také tím, že nechodí po celém revíru.

Skončil nějaký loňský hon nečekaným úlovkem?

Byl uloven jeden psík mývalovitý, nedorostl sice do velikosti trofeje, ale je to zvíře, které se k nám šíří z východu. V současné době narůstá také populace bobrů, vyder a kormoránů. Bobři dokážou napáchat docela veliké škody, vedou se o tom veliké polemiky. Jsou obce, kterým kvůli nim neodtéká kanalizace, což je například případ Pustějova. Je k tomu třeba ve spolupráci s ochránci přírody přistupovat citlivě.

Co pro vás namená myslivost?

Je to můj životní koníček. Jako předseda s tím mám obrovské starosti, ale samozřejmě mi to přináší radost a uspokojení. A to převažuje.