Sebevraždy v uplynulých dnech zaměstnávaly novojičínské policisty, kteří museli vyšetřovat čtyři pokusy o ukončení života. Tři nešťastníci se rozhodli požít léky, jeden úmyslně boural v automobilu. Dokončit svůj čin se podařilo dvěma osobám, další dvě zachránili členové rodiny a záchranáři.

„Případy budou policisté prověřovat s podezřením ze spáchání přečinu účast na sebevraždě až do doby, než se vyvrátí možná účast druhých osob na samotném průběhu pokusů," uvedl policejní mluvčí Petr Gřes.

Léky

Osmapadesátiletá žena z Nového Jičína si vzala život pomocí léků, o čemž svědčily zbytky pilulek a prázdných krabiček, které vyšetřovatelé nalezli na nočním stolku. Zoufalého činu se dopustil pomocí přírodních produktů taktéž třicetiletý muž, který neunesl rozchod se svou partnerkou, čemuž nasvědčuje nalezená komunikace na jeho facebookovém účtu a další zajištěné stopy.

Další dvě osoby měly štěstí v neštěstí v jejich rozhodnutí jim zabránili jiní lidé. Dvaačtyřicetiletá žena se pokusila zabít užitím kombinace léků a alkoholu, v akutním ohrožení života ji nalezla dcera, která okamžitě přivolala lékaře. Vyšetřovatelé nalezli na stole dopis, který svědčil o tom, že se žena k činu uchýlila z vlastní vůle.

Most

Sedmadvacetiletý mladík si k usmrcení zvolil jinou metodu pod vlivem úmyslně naboural do mostní konstrukce.

Policistům, vyšetřujícím tuto dopravní nehodu, se její okolnosti zdály podezřelé. „Následnou dechovou zkouškou, rozhovorem se řidičem a potvrzující zprávou z nejbližšího okolí muže se policisté utvrdili v tom, že k nehodě došlo úmyslně," uvedl Petr Gřes s tím, že řidič nakonec utrpěl jen lehká zranění, která lékaři jednorázově ošetřili.

O přibývajících sebevraždách na Novojičínsku informovali policisté Deník už na přelomu června a července. Pohnutkami k takovýmto činům jsou podle jejich zkušeností většinou zkratkovitá jednání, finanční či psychické problémy, ale i snaha na sebe upozornit.

„Většinou na sebe lidé chtějí upozornit, mnohdy totiž mají osobní problémy, které řeší právě sebepoškozováním, protože nedokáží nalézt racionální východiska," potvrdil závěr mluvčí novojičínské policie a dodal, že lidé často spoléhají na to, že je včas někdo najde, poskytne jim pomoc a jejich problémy se tak začnou řešit. „Avšak ne vždy to vyjde. Pomoc nemusí přijít včas, a tak se snaha upozornit na svůj problém promění ve smrt," doplnil mluvčí.

Na konci června se stále častěji objevovaly skoky z oken, pod vlak i oběšení. Ne v každém případě se podařilo lidské životy zachránit. „V poslední době je poměrně častým jevem, že své úmysly sebepoškození jedinci dokonají," varoval tehdy Petr Gřes.

Anna Macíčková