K trendu posledních let propojovat historii s moderními technologiemi, se připojuje také Muzeum Novojičínska.Vilém Žurovec, rodák z Hartu (zaniklá část Petřvaldu, na jejímž území je dnes doletová plocha mošnovského letiště) a průkopník aviatiky, který se stal obětí nacistického režimu, po sobě zanechal plány jedinečného letounu z roku 1929. Jeho přednostmi byla možnost startovat z velmi krátkých ranvejí, ovšem na opravdový vzlet nikdy nedošlo. Postará se o to až společnost Corinth, specializující se mimo jiné na virtuální archeologii a historické rekonstrukce pomocí technologie DREAMWALK. „Ve srovnání s běžnými projekty na poli historických rekonstrukcí nešlo pouze o zpracování vzhledu rekonstruovaného objektu nebo prostředí, ale o komplexní ztvárnění problematiky, s akcentem na technicko historickou věrnost a dramaturgii výsledného krátkého animovaného filmu," přibližuje páteční večer Zeman ze společnosti Corinth.

Pomáhali také odborníci

Specialisté pracovali s technickou dokumentací pro model v měřítku 1:35, který měl být určen pro testování v PLÁNY LETADLA vytvořil Vilém Žurovec před více jak osmdesáti lety.aerodynamickém tunelu. „Výsledná rekonstruovaná podoba letounu oproti tomu zobrazuje letoun v předpokládané funkční podobě prototypu a odpovídá parametrům dobových konstrukčních řešení, na jejichž poli byl právě Vilém Žurovec odborníkem s bohatými zkušenostmi a pokrokovým přístupem," vysvětlil Tomáš Neumann z Corinthu s tím, že nejen při řešení problematiky konstrukce trupu a křídel pomáhala řada odborníků, ať už z Muzea Novojičínska, Technického Muzea v Brně nebo Svazu letců ČR v Příboře.

Výsledkem mravenčí práce je film, rozdělený do tří částí. „Nejprve je akcentována podoba letounu zabíraného v hangáru. Ve druhé sekvenci je ztvárněna důležitá vzletová fáze, s akcentem na konstrukci letounu pro krátký vzlet, včetně rolování na vzletovou pozici. Následuje letová fáze, představující letoun, který nikdy fyzicky nevznikl," rozvedl dále Tomáš Neumann.

Návštěvníci Muzejní noci v pátek 18. května se tak mají na co těšit. Součástí bohatého programu je i neméně zajímavá výstava věnovaná Karlu I. a další doprovodné akce. Brány Žerotínského zámku se otevírají v 16.00 hodin. 

Více k Muzejní noci v Novém Jičíně najdete ZDE!