Jen novojičínská radnice eviduje pohledávky týkající se místního poplatku za odvoz odpadu v částce přesahující pět milionů korun, přitom jen v loňském roce dluh narostl o 1,6 milionu. K platbě se zde nemá zhruba pět tisíc lidí.

„Do roku 2010 byly zasílány k úhradě poplatku poštovní poukázky, od roku 2011 se už však nezasílají," řekla Deníku mluvčí radnice Marie Machková s poznámkou, že radnice povinnost zasílat složenky k úhradě nemá. „Pokud poplatník neuhradí částku včas nebo ve správné výši, je mu doručeno rozhodnutí o vyměření poplatku, a to s navýšením 0,5 násobku dlužné částky za daný rok," upřesnila Machková. V Novém Jičíně rozhodli zastupitelé na podzim, po několika letech, o navýšení tohoto poplatku na 552 korun. V důsledku loňských legislativních změn si mohou obce od letošního roku účtovat za svoz odpadů až tisícikorunu oproti předchozí pětistovce.

Hrozba exekuce je reálná

Nového zákona využila také Kopřivnice. Netýká se však zdražení (498 Kč/rok), ale vymáhání dluhů, které zde činí více než osm milionů. „Radnice při postupu proti neplatičům využívá všech zákonných možností a vymáhání může skončit až daňovou exekucí," upozorňuje mluvčí města Lucie Petříčková. Radnice už nezvolila cestu platebního výměru do vlastních rukou, ale nedoplatky vyměřila hromadným předpisným seznamem. „Rozesílání platebních výměrů bylo finančně náročné a spousta lidí je stejně nepřebírala. Z toho důvodu jsme se rozhodli využít nové možnosti vyměření nedoplatků prostřednictvím hromadného předpisného seznamu. Ten musí být zpřístupněn minimálně třicet dní, přičemž třicátý den se považuje za den doručení," objasnila nový způsob Lenka Pítrová, která má místní poplatky v Kopřivnici na starosti.

Pokud do městské kasy nedoputuje dlužná částka ani poté, radnice může přistoupit k exekuci. Neplatiče tak může překvapit zablokování účtu nebo srážka ze mzdy. „V případě, že se ani tak nedaří zajistit peněžní plnění, obrací se město na exekutora, a dlužníkovi se tím náklady navýší také o jeho služby," pokračuje Petříčková. Úředníci zároveň připomínají, že nejhorší možnou cestou je na výzvy vůbec nereagovat.

„V případě, že se někdo dostane do finančních potíží, je možné se domluvit na řešení situace přímo na odboru financí. Důležité je však přijít včas," doplnila Pítrová.

Upomínky, platební výměr, zasílání dopisů s výstrahou možné exekuce, to vše moc dobře znají pracovnice příborského odboru finančního a kontrolního. Ani tak se však mnozí neplatiči k vyrovnání dluhů nemají. „Uvažujeme, že bychom oslovili exekutorskou firmu, ale není to ještě rozhodnuto. Vymáhá se to totiž těžko," sdělila úřednice Renáta Piskořová.

Dodala, že za odpady město postrádá skoro 400 tisíc korun. Značná část příborských dlužníků má navíc trvalé bydliště na radnici, takže je není možné zastihnout a poštu si vůbec nevyzvedávají. Sazba se zde pro letošní rok nenavýšila, zůstala na 492 korunách.

O něco více si však připlatí obyvatelé žijící na území Bílovce (pět set korun) nebo nedaleké Studénky (pět set čtyřicet korun). Vůbec nejvíce však za službu inkasuje Frenštát, kde zastupitelé pro letošní rok zvedli ruku pro částku šest set korun. Vedení města to zdůvodňuje především tím, že zdejší obyvatelé odpad málo třídí.