„O krádežích na hřbitově občas něco zaslechneme. Ale ne přímo od postižených lidí, protože ti nám to nechodí oznamovat. Lidé ví, že my s tím bohužel nic nenaděláme,“ uvedla Dagmar Křístková, jednatelka firmy Slumeko, která spravuje kopřivnický hřbitov. „Nevíme přesně, jak často, kdy a v jakém množství se krade. Někdy se stane, že ukradne kytku jeden druhému a dá si ji na svůj hrob,“ řekl Oskar Šíma, ředitel Technických služeb města Nový Jičín. Současně dodal, že si pamatuje na případ, kdy z hrobů kradli květiny i důchodci.

Jak v Kopřivnici, tak v Novém Jičíně se hřbitovy na noc zamykají. V případě prvního města zabezpečuje tuto službu Městská policie Kopřivnice. V Novém Jičíně je pak určený pracovník, který prostory obchází a kontroluje před uzavřením. Pokud se však na hřbitov přece jen bude chtít někdo dostat, způsob si určitě najde. „Hřbitov je samozřejmě na noc uzamčený, ale to neznamená, že se tam nedá dostat přes zeď,“ nastínil Šíma. „Vím, že na některých hřbitovech nezamykají na noc vůbec, takže je dobře, že nám tuhle záležitost zabezpečují strážníci,“ dodala Křístková.

V období dušiček se s větším počtem návštěvníků na hřbitovy častěji vypraví taky hlídky městských policií. „Nejen během dušiček, ale třeba když jsou větší pohřby, které jsme tady měli i v minulých týdnech, žádáme městskou policii, aby se na hřbitově objevila přes den častěji. Strážníci jsou ochotní, takže to není problém,“ informovala Křístková. Také v Novém Jičíně jsou během dušiček na hřbitov vyslány posily a jsou přijata mimořádná opatření. „Chodí tam strážníci a hlídá se to v noci i přes den,“ uvedl Šíma.

S vandalstvím ve větší míře se zatím nesetkali ani v Novém Jičíně, ani v Kopřivnici. „Musím zaklepat na dřevo, protože zatím jsme nic takového ve větší míře nezaznamenali,“ řekl Šíma. „Myslím, že tady v Kopřivnici to není úplně tak nejhorší. Nesetkali jsme se s tím, že bychom měli vyvrácené pomníky nebo něco podobného většího charakteru,“ potvrdila také Křístková v Kopřivnici. „Vzpomínám si, že se nám za obřadní síni venku scházela ta naše zlatá mládež a bývaly tam po nich různé zůstatky, takže jsme kontaktovali městskou policii,“ zavzpomínala Křístková. Jedním dechem však dodala, že v poslední době žádné problémy hlášeny nebyly.