Štramberští na výzvu radnice zareagovali. Na radnici dorazily připomínky nejen občanů, ale také institucí, které ve městě fungují. „Ozvali se obyvatelé, ale obdrželi jsme také stanoviska našich odborných útvarů, například odboru kultury, cestovního ruchu či městské policie. Všechny jsme shromáždili a nyní řešíme, kdy se jimi budeme zabývat," nastínil osud připomínek starosta města Štramberka a Jan Socha.

Lidé kritizovali i chválili

Připomínky se podle slov starosty Sochy opakovaly. Přestože vedly kritické pohledy na systém, našly se i pochvaly. „Víme, že věc má své mouchy, ale také víme, že do městské dopravy systém přinesl tolik potřebný pořádek a větší pocit bezpečí obyvatel. To uznali i samotní kritici," sdělil Jan Socha.

Negativně lidé hodnotili především zkušenosti, kdy, i přes zakoupení rezidentních či abonentních karet nemohou parkovat na daných místech. Jak ale potvrzují tamní městští policisté, takzvané jádro pudla je třeba hledat v lidech, nejen v nových pravidlech. „Systém přinesl vyhrazená místa pro parkování místních, což je dobře. Na druhé straně to ale způsobilo, že je v centru jakoby nedostatek parkovacích míst pro turisty. Jenže zase je to spíš otázka lidí, tedy jejich pohodlnosti. Turistům se nechce nechávat auta na centrálních parkovištích, nejraději by parkovali až u úpatí památky," komentoval současný největší problém městský policista František Vavruš s tím, že právě návštěvníci zabírají místními předplacená místa.

Řešení denně se opakujícího problému nebude jednoduché. Štramberský starosta chce zapracovat na značení i informovanosti turistů. „Řešení vidím jednak v pořádném značení, protože si některé ze stávajících turisté a návštěvníci vykládají po svém a potom v represích. Nejvíc se nám osvědčilo, když tady přes víkend nebyl přímo strážník, ale dobrovolník či brigádník, který slušným způsobem návštěvníky upozornil, že v centru nezaparkují a musí využít centrální parkoviště. Tedy předcházel problémům," předeslal možné řešení Jan Socha. Na závěr dodal, že město stále hledá možnosti, jak turistům vycházet vstříc: „Máme ještě nějaká rezervní místa a chceme je například při společenských akcích, oslavách a podobných příležitostech využít, abychom zajistili jistý komfort návštěvníků."

Problémy s parkováním řeší mnoho měst a obcí na Novojičínsku. V Kopřivnici zavedení nového systému parkování prozatím brzdí rekonstrukce hlavních tahů. V Novém Jičíně rozdělení města do zón funguje a lidé, i když si na něm najdou „mouchy", na něj reagují vesměs pozitivně. „Máme předplacené místo před domem, takže s parkováním nemám problém. Naši známí a příbuzní si časem zvykli, že když přijedou na návštěvu, nechají auto na centrálním parkovišti u tržnice," zhodnotil fungování pan Jakub z Nového Jičína.