Radnice preferuje projekty, které zajistí energetické úspory budovy. Vlastníci nemovitostí mohou získat finanční prostředky, jež poskytuje Evropská unie a ministerstvo pro místní rozvoj, až ve výši 40 procent způsobilých výdajů na rekonstrukci a modernizaci domů. Na jednu bytovou jednotku je to maximálně 48 tisíc korun," upřesnila mluvčí Nového Jičína Marie Machková.

„Město vyhlásilo v pořadí již šestou výzvu k podávání žádostí o poskytnutí podpory v rámci Integrovaného plánu rozvoje města Nový Jičín zóna sídliště Dlouhá, který je spolufinancován Evropskou unií a Evropským fondem pro regionální rozvoj," uvedla Kateřina Nehasilová z odboru majetku, rozvoje a investic městského úřadu. Sídliště Dlouhá je lokalita ve městě ohraničená ulicemi Palackého, Anenská, Dlouhá a Dolní brána. Až na jednu výzvu směřující na regeneraci veřejných prostranství, ostatní se týkaly právě regenerace bytových domů.

První opravy domů na tomto sídlišti odstartovaly roce 2010 a od té doby radnice podpořila celkem sedmnáct projektů bytových družstev nebo společenství vlastníků. Jednalo se zejména o výměnu oken a vstupních dveří a zateplení budov, a energetická náročnost těchto objektů se tak snížila přibližně o 40 procent. „Původní plán přitom byl kolem dvaceti procent," dodala Nehasilová. Od roku 2010 přispěla Evropadká sunie na regeneraci domů na sídlišti Dlouhá téměř 37 miliony korun a státní rozpočet téměř 6,5 milionem korun. Bylo zrekonstruováno 813 bytových jednotek.