Sto osmdesáté výročí napsání pohádky Malá mořská víla, právě takové téma zvolili pořadatelé letošního šestnáctého ročníku pohádkového nocování.

Stále oblíbenějšího projektu, který pomáhá rozvíjet dětské čtenářství, se letos zúčastní na 113 škol, knihoven a muzeí v Moravskoslezském kraji. Malé nocležníky přivítá také několik míst na Novojičínsku.

Ve Frenštátě pod Radhoštěm se do akce zapojí nejen městská knihovna, ale také Základní a mateřská škola Frenštát pod Radhoštěm nebo Základní škola Tyršova 913. Ta se do této celorepublikové akce přihlásila už po sedmé.

„Šest kolektivů se svými třídními učiteli, to je asi sto padesát dětí, bude společně nocovat z pátku na sobotu ve škole a věnovat se předčítání, samostatnému čtení a práci s knihami," nechala se slyšet ředitelka školy Zdeňka Murasová.

Mladší žáci se mohou těšit na spoustu pohádkových knih, pro starší ročníky připravují čtení o životě dánského spisovatele a pohádkáře Hanse Christiana Andersena, nebudou chybět ani jeho známé knihy.

Doprovodný program nabídne kromě čtení také zábavné aktivity v podobě skládaček, doplňovaček či práce s texty. A to stále ještě není vše.

„Jako zpestření je pro nebojácné děti připravena stezka odvahy noční školou a poslech pohádek a příběhů před spaním," doplnila ředitelka školy.

Naopak frenštátská knihovna pojala letošní noc ne zcela tradičním způsobem, na akci totiž zvou nejen ty nejmenší, ale také jejich rodiče a prarodiče.

Zábavný program, který se uskuteční od 17 hodin v prostorách knihovny, nabídne tvořivé dílny, hry, soutěže a samozřejmě čtení.

Zábavný program v knihovnách

K Noci s Andersenem se připojí také knihovna Josefa von Eichendorffa v Sedlnici, která pro své malé návštěvníky naplánovala společné čtení, hraní her, kontrolu pohádkovníku a pro odvážné jedince noční stezku odvahy.

V knihovně ve Vrchách, kde program odstartuje úderem 17. hodiny, se budou děti věnovat nejen knižním výtiskům.

„Pro děti budou připraveny hry, čtení, předčítání, kvízy, výtvarná dílna i pohádky," uvedli pracovníci tamní knihovny s tím, že akce se mohou zúčastnit všechny děti i se svými rodiči. Andersen zavítá v pátečním odpoledni také o pár kilometrů dále, do městské knihovny ve Fulneku.

Na programu tam bude například hledání pokladu či stezka odvahy.

V rámci akce Noc s Andersenem 2016 proběhne v prostorách obecní knihovny v Petřvaldě velká dobrodružná hra na téma knihy Broučci od Jana Karafiáta.

Samozřejmostí bude také čtení z knížek. Pohádkovou noc chystá taktéž Základní škola Jakubčovice nad Odrou.

„Celá noc se ponese v duchu Andersenovy pohádky Malá mořská víla. Děti budou plnit soutěžní úkoly, poslouchat úryvky z pohádky a mohou se těšit také na strastiplnou cestu do doupěte podmořské čarodějnice," informovali pracovníci školy.

Zítřejšího projektu se zúčastní také základní a mateřská škola v Suchdole nad Odrou, kde se děti mohou těšit na čtení, dramatické hry, knižní burzu i noční hry s úkoly. Malí čtenáři mohou nocovat také v Základní škole Pohořská v Odrách. Pracovníci oderské školy lákají drobotinu na soutěže, hry i čtení a jako třešničku na dortu připravují také noční dobrodružnou stezku, v rámci které budou malí nocležníci pátrat po utrženém sluchátku Macha a Šebestové.

K Noci s Andersenem se připojí hned několik míst v Kopřivnici a jejich místních částech. Svou účast v letošním ročníku přislíbili kopřivničtí pionýři, Základní škola Emila Zátopka i základní škola v sousední Lubině.

Oblíbenou noc pořádá taktéž základní a mateřská škola v Kujavách nebo v Závišicích, či městská knihovna v Bílovci.

Páteční odpoledne s Andersenem

Jiné setkání chystá na zítřejší den městská knihovna ve Studénce. Třicet minut po druhé hodině odpolední tam odstartuje akce s názvem Zábavné odpoledne v knihovně pro děti a jejich rodiče aneb Odpoledne s Andersenem.

Bohatý program nabídne pracovní dílnu Studia bez kliky, kde si budou moci návštěvníci vytisknout obrázek na opravdovém knihtisku, nebude chybět ani představení knižních novinek pro děti nebo výstava prací dětí studéneckých škol.

Závěrečná hodina programu bude patřit setkání s ilustrátorem Adolfem Dudkem.

Do letošní akce se zapojí 1522 míst

S první akcí Noc s Andersenem přišla uherskohradišťská knihovna už v roce 2000. Tehdy čekalo na téměř dvacet malých čtenářů noční dobrodružství v podobě čtení pohádek, ale také soutěží, her a překvapení.

O dva roky později nocovala více než tisícovka dětí už na 72 místech České republiky a také na Slovensku.

V roce 2003 se do projektu zapojilo 153 knihoven, škol, domovů dětí i ústavů sociální péče a projekt postoupil na mezinárodní úroveň.

Letošní pohádkové nocování, které pořádá Klub dětských knihoven Svazu knihovníků a informačních pracovníků České republiky, se uskuteční dokonce ve více než 1522 čtecích místech, a to v rámci Evropy i zámoří.

Ivana Reková