Zbrusu nová technika přispěje ke snížení nákladů i k větší bezpečnosti občanů Bílovce. Nový vůz pro městskou policii, zimní nástavba samosběrného vozu pro technické služby a kompletně zrekonstruovaná cisternová stříkačka pro jednotku sboru dobrovolných hasičů budou veřejnosti představeny dnes v 10 hodin na Slezském náměstí v Bílovci.

„Díky novým vozidlům město ušetří na nákladech na vozový park na opravách, servisu i spotřebě pohonných hmot, u hasičů jde navíc o zvýšení bezpečnosti a efektivity zásahu," vysvětlil starosta Bílovce Pavel Mrva.

Na rekonstrukci cisterny Tatra 815 CAS 30 přispělo dotací ve výši 1,5 milionu korun také ministerstvo vnitra. Celkem rekonstrukce vozu, který zvýší akceschopnost dobrovolných hasičů, stála 3,7 milionu korun. Kromě hasičské tatry si budou moci dospělí i děti z místních škol a školek prohlédnout také nový vůz Volkswagen Caddy pro městskou policii za 570 tisíc korun. „Námi původně využívaný Citröen Berlingo vyčerpal svoje technické možnosti pro veřejnou službu a po sedmi letech provozu byl převeden k užívání sociálními službami města," pochvaloval si modernizaci vozového parku velitel městské policie Pavel Kudela.

Příchozí uvidí také univerzální nosič nástaveb, který společnost Slumbi využívá již od roku 2014. „Moderní univerzální nosič se zametací nástavbou přinesl vyšší efektivitu, finanční úspory i nesrovnatelně kvalitnější pracovní podmínky pro obsluhu. Jednoúčelový speciální zametací automobil, který jsme do té doby využívali, totiž sloužil 24 let," řekl Miroslav Brímus, jednatel společnosti Slumbi, s tím, že v nadcházející zimní sezoně využije firma další novou výměnnou nástavbu univerzálního nosiče, a to sypač a sněhovou radlici.

Tato zařízení nahradí dosud používaný nákladní speciální sklápěč Škoda, který technickým službám sloužil neuvěřitelných 39 let. Nové vybavení stálo 1,8 milionu korun a bylo plně uhrazeno z rozpočtu města.

„V následujících letech chceme v podobných krocích pokračovat. Naším cílem je maximální zefektivnění provozu vozového parku úřadu, proto je v plánu pořízení ekologických vozidel s elektrickým pohonem, snížení počtu automobilů a podobně," doplnil na závěr starosta Pavel Mrva.