Děkovnou akci, při které dárci nejvzácnější tekutiny dostali drobný finanční dárek, zorganizoval Nový Jičín již popáté. V aule radnice se sešlo šedesát devět občanů, kteří pravidelně docházejí na transfúzní oddělení, aby bezplatně poskytli svou krev.

„Všichni byli nositelé buď zlaté Janského plakety za více než 40 odběrů, nebo Zlatých křížů I., II. a III. třídy, neboť absolvovali 80 až 160 odběrů," připomíná mluvčí města Marie Machková s tím, že mimo jakékoli hodnotící kategorie se dostal Jaroslav Kubeša, který daroval krev už 298krát.

„Jste dárci krve a vlastně i života. Pacienti však znají lékaře, který je operoval, zdravotnický personál, který o ně pečoval. Dárci krve zůstávají anonymní. Proto vám chceme alespoň touto cestou poděkovat. Máte moji hlubokou úctu," řekl všem přítomným starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák.

Jak upřesňuje mluvčí, podle transfúzního oddělení provede novojičínská nemocnice ročně přibližně 15 tisíc odběrů krve, červených krvinek a plazmy. Nejvíce jsou mezi dárci zastoupeni mladí lidé, převážně studenti. Zvláštní ocenění převzal z rukou starosty šedesátiletý Jaroslav Kubeša, který bude mít 11. listopadu na kontě už třístý odběr krve. „S dárcovstvím jsem začal na vojně a zůstalo mně to dodnes. Pokud jsem zdráv, rád pomohu," prohlásil s úsměvem pan Kubeša.