Projekty, které pomohou zajistit větší bezpečnost obyvatel i jejich volnočasové vyžití v Odrách, nedávno získaly podporu Státního fondu životního prostředí. Městu se podařilo získat statisícové finanční prostředky z operačního programu Životní prostředí.

O přijetí finanční podpory z fondu životního prostředí jednali také oderští zastupitelé na svém středečním zasedání. „Město Odry po povodni v roce 2009 zadalo zpracování studie odtokových poměrů v lokalitě Zlatého potoka, která řeší průchodnost zastavěné části záplavovou vodou. Výsledek studie ukázal, že tato lokalita je prostupná tak maximálně dvacetiletou vodou,“ upozornila zastupitele vedoucí odboru životního prostředí Noemi Kulíková a vzápětí dodala, že se v lokalitě vyskytují i další problémy.

Na zpracování podkladů k realizaci akce, tedy na prověření a navržení přírodě blízkých protipovodňových opatření na území dvou vodních toků, včetně vypracování realizační dokumentace, je určeno 729 648 korun z fondu životního prostředí. Zhruba osmdesát tisíc korun uvolní město z rozpočtu. Projekt by měl být ukončen v roce 2012 a zahrnuje navržení takových opatření, aby mohla oběma toky plynout až padesátiletá voda.

Předpokládá se tedy návrh revitalizace Rasova potoka v délce 1,5 kilometru, a to tak, aby došlo ke zmírnění podélného spádu. Rovněž by v místě rokle měla být vybudována záchytná retenční nádrž. Návrh řešení se bude zabývat revitalizací také Zlatého potoka v délce asi 3 kilometry, rovněž s retenční nádrží a záchytnou sedimentační nádrží. Návrh by také řešil zvýšení schopnosti krajiny zadržet vodu. Projekt však závisí na tom, zdali se městu podaří vyřešit vlastnické vztahy na území navržených opatření.

Druhý projekt, s názvem Vybudování parku u Dělnického domu Odry, se zabývá, jak již název napovídá, vytvořením parku pro potřeby široké veřejnosti na nevyužívaném veřejném prostranství u dělnického domu.

Celkové předpokládané náklady na realizaci projektu jsou odhadnuty na asi 730 tisíc korun, výše dotace se pohybuje okolo půl milionu korun. „V projektu jsou zapracované lavičky, malé jezírko, hřiště a pítka pro lidi. Například cyklisté, když si chtějí někam vyjet, mohou se zde zastavit, posedí na lavičce, posvačí, bez toho aby museli navštívat naše zařízení, napijí se vody. Budou tam také stojany, kde si budou moci uzamknout kolo,“ popsala Deníku výhody projektu ředitelka Dělnického domu v Odrách Ivana Sochorová.

Obyvatelé se nemusejí bát, že by z prostor zmizely vzrostlé stromy, budou jen ošetřeny. Vysazeny budou i další stromy, keře a trvalky i nový trávník.

Lavičky a ostatní příslušenství, bude město muset řešit z jiných dotačních titulů. Finanční prostředky jsou totiž určeny výhradně na terénní úpravy.