Tak, jak je občas v posledních letech v České republice běžné, zastupitelé Fulneku v podstatě dostali nůž na krk. „Pokud to nyní odmítneme, pravděpodobně přijdeme o možnost tyto pozemky získat," upozornila Vlasta Kovačičová, vedoucí finančního odboru fulnecké radnice, a upřesnila, že se jedná přibližně o 53,6 hektaru lesních pozemků v Jerlochovicích, místní části Fulneku. „Fulnek je ze zákona vlastníkem historického majetku a je povinností města zapsat si tento majetek na list vlastnictví," pokračovala Vlasta Kovačičová s tím, že v roce 2012 došlo ke změně zákona v tom, že pokud obec nepožádá o zápis těchto majetků nejpozději do 31. března 2013, přejde tento majetek zpět do vlastnictví státu.

O možnosti zapsat zmíněné pozemky do majetku města se ve Fulneku již nějakou dobu hovořilo, ale vše vázlo na tom, že na jednom pozemku se nachází bývalá skládka neutralizačních kalů bývalého podniku Romo Fulnek. Od roku 1967 se tam ročně přiváželo kolem deseti tun tohoto odpadu. Skládkování tam bylo oficiálně ukončeno 31. prosince 1991. Město již dříve nechtělo pozemek s možnou ekologickou zátěží, proto požádalo Lesy ČR o souhlas k oddělení pozemku, na kterém se skládka nachází, aby si mohlo zapsat ostatní pozemky do majetku. Lesy ČR to ale odmítly a poté opakovaně vyzvaly město k převzetí všech pozemků najednou.

Kontaminace prý dále nepostupuje

Mezitím, v letech 2008 a 2009, byla provedena série tří monitoringů podzemních a povrchových vod zmíněné skládky neutralizačních kalů. Ve všech případech byl závěr, že stav je stabilizovaný a oproti minulosti nedošlo ke nárůstu kontaminace okolí.

Jako jeden ze zádrhelů viděli někteří zastupitelé řadu opatření k zajištění bezpečnosti skládky, jako například vybudování oplocení, odčerpání výluhů a podobně. Z širšího rozboru ale vyplynulo, že tato opatření jsou pouze doporučení.

Vlasta Kovačičová poté sdělila, že Městské lesy Fulnek doporučily pozemky k převzetí, což potvrdil i vedoucí této příspěvkové organizace Jiří Macíček. „Ten majetek jsme procházeli. Les bude potřebovat nějakou péči, ale protože tam sedm let nikdo nebyl, je v docela dobré kondici," uvedl Jiří Macíček. Ten vidí také širší možnosti využití nového lesa než jen k těžbě dřeva. „Část toho lesa by se mohla převést do kategorie lesa ochranného. Nemusíme pak do něj investovat," vyzdvihl jednu z výhod Jiří Macíček.

Vedoucí městských lesů Jiří Macíček rovněž upozornil na skutečnost, že v minulých letech mělo město záměr vybudovat zde naučnou stezku. „Tento komplex lesa, i s ohledem na to, že je blízko autokempu, je k tomu ideální svou pestrostí nebo i výskytem chráněných rostlin," naznačil Jiří Macíček.

Starostka Fulneku Jana Mocová ještě upozornila na to, že město v minulosti odmítalo zápis, protože chtělo tlačit na stát, aby ekologickou zátěž v podobě bývalé skládky odstranil. „S ohledem na současnou situaci se ale musíme rozhodnout definitivně, zda to chceme, či ne," podotkla starostka.

Většina zastupitelů nakonec byla pro převzetí pozemků, včetně skládky.