Rozhodujícím faktorem a hlavním cílem odkupu pozemků parcelních čísel 1373/6 a 1375/43 v katastrálním území Kopřivnice bylo vybudování nového parkoviště na sídlišti Sever, které se již dlouhou dobu potýká s nedostatkem míst k parkování. Tímto krokem by došlo k jeho eliminaci a nově vybudované parkoviště by mohlo poskytnout na 80 dalších parkovacích míst.

Zatížené pozemky

„Výše uvedené pozemky jsou v současné době zatížené stavbami, a to například objektem bývalé váhy, který je ve vlastnictví Státního pozemkového úřadu. Pozemky bude tedy nutné před realizací výstavby parkovacích ploch sanovat," vysvětlil starosta Kopřivnice Miroslav Kopečný s tím, že na pozemku se mimo jiné také nachází oplocení, vodovodní přípojka, včetně vodoměrné šachty, vodovod s potrubím, vedení elektrického napětí a rovněž vedení sdělovacích kabelů.

„Náklady na přípravu pozemků pro stavbu parkoviště by se v daném případě mohly pohybovat okolo 460 tisíc korun. V této částce jsou zahrnuty náklady na odstranění a likvidaci oplocení, výstavbu nového oplocení, demolici vážního objektu, kácení dřevin a výsadbu náhradní zeleně s tříletou následnou péčí," doplnil kopřivnický starosta a následně dodal, že odhadované náklady mohou být v konečném důsledku nižší, ale i vyšší a konečná částka se bude odvíjet až od projektové dokumentace s jednotlivými správci sítí.

Mnozí zastupitelé ale nesouhlasili s výkupní cenou 520 korun za metr čtvereční, a to vzhledem k tomu, v jakém stavu se pozemek nachází. „Za sebe říkám, že tuto smlouvu nepodpořím, cena se mi zdá příliš vysoká," řekl Karel Kuboš s tím, že na sídlišti Sever žije pětatřicet let a podle něho ani toto parkoviště problémy s parkováním nevyřeší.

Dobře návratná investice

Svůj názor vyjádřil také zastupitel Zdeněk Babinec, kterému se cena zdála rovněž vysoká. „Když se ale podíváme na to, jak jdou ceny pozemků nahoru, byl by hřích tuto nabídku nevyužít. Podle mě je to dobře návratná investice," poznamenal Zdeněk Babinec.

Místostarostka města Dagmar Rysová na prosincovém zasedání zastupitelstva vysvětlila, že iniciativa v této záležitosti přišla od vedení města, nikoli od kopřivnické farnosti. Ta začala o výkupu pozemků uvažovat až během několika jednání v rámci prodeje budovy kopřivnické Základní školy svaté Zdislavy Biskupství ostravsko-opavskému.

„V současné době se na sídlišti Sever provádějí pouze některá dílčí opatření, a to tak, že se parkoviště přeorganizovává. Co se týče ale celého sídliště, potřebujeme tam vybudovat velkokapacitní parkoviště a jiná možnost se aktuálně nenabízí," nastínila současnou situaci kopřivnická místostarostka.

Výkup odsouhlasen dvanácti hlasy

Zastupitelé Kopřivnice nakonec souhlasili s kupní smlouvou a výkupem daných pozemků za celkovou sumu 1,1 milionů korun, což znamená výše zmíněných 520 korun za metr čtvereční. Pokud se k této částce připočítají ještě náklady na přípravu území, výsledná hodnota pozemků stoupne na částku 738 korun za metr čtvereční.

Pro tuto záležitost zvedlo ruku dvanáct zastupitelů, dva byli proti a zbývajících sedm se hlasování zdrželo. Vedení města chce s projektovou přípravou nového parkoviště začít již v letošním roce tak, aby v následujícím roce 2017 mohlo již sloužit obyvatelům kopřivnického sídliště.

Ivana Reková