Co nezničil kůrovec, to poničila vichřice, zbytek dokonalo letošní sucho. Tak lze shrnout stav, v jakém se v současné době nacházejí lesní porosty, které má v majetku město Fulnek. O situaci hovořil na posledním zasedání fulneckého městského zastupitelstva Jiří Macíček, vedoucí příspěvkové organizace Městské lesy Fulnek, jenž přednesl žádost o prominutí platby nájemného za letošní rok.

„Jedná se o součet několika vlivů. Prvním je letošní sucho, kdy došlo k obrovskému úhynu sazenic, dalším faktorem je snížení těžby v posledním roce Lesního hospodářského plánu," uvedl mimo jiné Jiří Macíček a upřesnil, že letos byl útlum těžby o třetinu vyšší než v předchozích letech, a proto je také nižší příjem příjmu z dříví. „Čekáme, jak se bude vyvíjet kůrovcová kalamita, ale ta asi, vzhledem k absenci smrkových porostů kvůli předchozím kalamitám, nebude tak velká jako u sousedů," poznamenal Jiří Macíček.

Zároveň dodal, že organizace je letos v tíživé situaci, navíc se porouchal nakladač, jehož oprava bude stát půl milionu korun, což není schopna utáhnout.

Zastupitelku Janu Mocovou zajímalo, zda si Jiří Macíček, jako vedoucí organizace, vše řádně zkalkuloval. „Určitě máme všichni zájem na tom, aby nedocházelo k tomu, co bylo v minulosti, že se v lesích těžilo a nezalesňovalo. Ale máme zkalkulováno, předběžně, kolik budou činit příjmy a jaké budeme mít výdaje?" otázala se Jana Mocová.

Na to vedoucí městských lesů reagoval tím, že není schopen říci, jak přesně bude vypadat příští rok. „Může to být jen přibližný odhad. Nevím, jak se bude na trhu vyvíjet cena dříví. V současné době se prodává o pět set korun levněji a snižování bude vyšší, neboť přísun dřeva v kraji je obrovský," vysvětlil Jiří Macíček.

„Apeluji na to, abychom to nájemné prominuli," nechal se slyšet radní Václav David a pokračoval: „S panem Macíčkem jsme lesy obešli a viděli jsme, v jakém je to stavu. Je to žalostné. Už není co kácet. To, co stojí, shodí větší vítr, pokud přijde. Lesy se daří obnovovat, ale to není ze dne na den. My už městské lesy zachováváme pro příští generaci."

Jiří Macíček pak doplnil, že obdobně jako městské lesy jsou na tom i další lesní prosty v okolí. „Veškeré majetky v okolí jsou postižené podobným způsobem. Ať soukromé, nebo městské. Nepoznáte hranici mezi těmi pozemky. V Kamence, kde máme les na kopci, došlo prakticky k jeho likvidaci, a podobně je na tom třeba Skřípov. Na vině je kůrovec a vítr," podotknul Jiří Macíček.

Jiří Macíček upozornil, že se snaží těžit méně i za cenu finančních problémů. „Vytěžit a prodat dřevo není vše. Budu tady fungovat pět let a můžu si říkat, že jsem dobrý, ale pak předám majetek v nulovém stavu. Proto jsme ponížili těžbu," uzavřel vedoucí fulneckých městských lesů.

Většina zastupitelů poté prominutí nájemného městským lesům odsouhlasila.