Je třetí dubnová neděle a čtyři minuty po jedné odpoledne dostávají kopřivničtí policisté zprávu, že na ulici Horní v prvním patře sedí na parapetu jednapadesátiletý muž a podle všeho chce skočit dolů. Byl zamknutý v bytě, nakonec se ho však podařilo přesvědčit a pomocí místních hasičů slezl po žebříku dolů. Lékař posléze rozhodl o jeho převozu do opavské psychiatrické léčebny, kde již dříve pobýval.

Tato událost nepatří bohužel v okrese mezi výjimečné a mnohdy trvá policejním psychologům dlouhé hodiny, než dotyčného přesvědčí, aby od svého tragického rozhodnutí upustil. „V loňském roce jsme prověřovali dvaatřicet případů sebevražd, v letošním roce bylo již osm těchto událostí. Vloni nás překvapilo, že se věk nešťastníků stále snižuje. Vyšetřovali jsme případy skoků pod vlak, oběšení, ale také použití střelné zbraně. V letošním roce to byly případy pokusů skoku z oken," poskytl informace policejní mluvčí Petr Gřes.

Důvodů je více

O aktuálním tématu sebevražd mladých lidí debatovali tento týden policisté se studenty zdravotnické Mendelovy střední školy v Novém Jičíně. Ty nejvíce zajímalo, jak se mají zachovat v případech, kdy se setkají s člověkem, který se rozhodl dobrovolně odejít ze života. Vše jim přiblížil policejní psycholog Lubomír Češek, který mimo jiné řekl: „V posledním období se setkáváme s případy mladých lidí, kteří přistupují k tomuto konečnému řešení. Z důvodu životní nezkušenosti a neschopnosti řešit své problémy přikročí k sebevraždě. Mnohdy se však jedná pouze o demonstrativní jednání. Z jejich strany je to poslední impulz, jak upozornit své nejbližší okolí, že není něco v pořádku. Svou roli zde hraje psychika, návykové látky, ekonomická situace a mezilidské vztahy."

Zároveň přiznal, že ne vždy se podaří zjistit pohnutky, které je k tomu vedly. Problémy mohou být zdravotní, existenční dlouhodobá ztráta práce nebo finanční problémy. K většině sebevražd dochází v blízkosti obydlí zoufalých lidí, ovšem někteří si pro odchod ze světa vyberou odlehlé místo.

„Vyšetřovali jsme také případ, na který nás upozornil jeden mladý muž, kdy vycítil, že v internetové komunikaci není s jeho protějškem z druhého konce republiky něco v pořádku. Vyrozuměl nás, mladíka jsme vyhledali a jeho problém se podařilo řešit bez ztráty jeho života," zavzpomínal na jeden z loňských případů Lubomír Češek.