VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Mladí kuchaři bojovali o postup

Frenštát pod Radhoštěm - Mladí kuchaři, cukráři a číšníci se včera utkali vmoravském semifinále soutěže Gastro Junior 2008 ve Frenštátě pod Radhoštěm.

7.12.2007
SDÍLEJ:

Mladí kuchaři bojovali o postup.Foto: DENÍK/Pavel Karban

Na 14. ročník dorazilo 70 soutěžících. „Z toho třicet kuchařů, dvacet cukrářů a dvacet číšníků. Celkem dorazili reprezentanti dvaatřiceti škol zMoravy a východních Čech,“ vysvětlila Marie Nováková, ředitelka pořádající frenštátské Střední školy hotelnictví a gastronomie. „Do finále, které se uskuteční začátkem března vBrně, postoupí prvních patnáct soutěžících zkaždé kategorie,“ dodala.

Podle .Zdeňka Hladíka, manažera kulinářského centra, je úroveň studentů, kteří opouštějí brány hotelových škol vČeské republice, různá. Stejně jako vjiných oborech. „Ale ti, kteří přijdou na tuto soutěž, tak chtějí vtomto oboru pracovat. Chtějí mít ten nejlepší podnik, chtějí být nejlepší šéfkuchaři, nejlepší číšníci, nejlepší cukráři.“ Hladík přiznal, že vposlední době se úroveň českých restaurací zvyšuje, a to hlavně zgastronomického hlediska. „To je dlouhodobý trend. Každá restaurace má mít svoje kouzlo a má hledat potřeby zákazníků. Vminulosti to bylo úplně obráceně. Bylo direktivně řečeno, co se bude vcelé republice jíst. Dnes ale zákazníci chtějí odlehčenou stravu, ryby, etnické speciality a je vidět, že restaurace a hotely se na to připravují. A právě mladá generace přináší nový kulinářský vítr.“

Že škola je vživotě budoucích mistrů kulinářského umění nejdůležitější, Hladík jen potvrdil. „Řekl bych, že škola je startovacím článkem. Člověk potřebuje někde nastartovat, potřebuje někde získat přehled o tom oboru a musí ho někdo takzvaně nakopnout. A od toho jsou tady právě učitelé, mistři. A pokud dokážou studenta vtáhnout do hry, tak potom ten praktický život má úplně jiné dějství než škola,“ uzavřel garant soutěže Gastro Junior.

7.12.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

CYKLISTA novojičínské stáje Team Forman Cinelli Jakub Bittner při vítězném dojezdu v nedávné Grand Prix Forman. 

Jakub Bittner je u Formanu spokojený

Muzeum a pamětní síň Sigmunda Freuda v Příboře.

Senioři mohou trávit podzim v Příboře v muzejní škole

Extraligovou Kopřivnici čeká Valašský pohár

Extraligové házenkáře Kopřivnice, kteří jsou v plné přípravě na blížící se sezonu tuzemské nejvyšší soutěže, kterou odstartují 9. září na palubovce Nového Veselí, čeká tento pátek a sobotu turnaj na Valašsku, který pořádá celek HC Robe Zubří. 

Spadla klec. Policisté dopadli sériového zloděje jízdních kol

Novojičínsko - Pět bicyklů v rozmezí ani ne tří měsíců. Taková je bilance čtyřiadvacetiletého zloděje kol ze Zubří na Vsetínsku, který se opakovaně dopouštěl krádeží v Kopřivnici a ve Frenštátě pod Radhoštěm. Jeho řádění však před pár dny zatnuli tipec kopřivničtí policisté.

Okolí rybníků provoní o víkendu rybí speciality

Jubilejní čtyřicáté Bítovské rybí hody přinesou o nadcházející sobotě 19. srpna voňavé rybí speciality, hudbu i zábavu pro děti.

Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

Chcete mít přehled o kulturních, sportovních a dalších akcích ve všech regionech? Pak navštivte naši stránku www.tipydeniku.cz, kde najdete fůru inspirace co podniknout nejen o víkendu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení