V korytě Jičínky, v místě před pohostinstvím Na Fojtství, lze v těchto dnech vidět, jak se mohutná lopata bagru zakusuje do dna potoka. Do poloviny letošního října zde má stát nové přemostění, spojující místní Malou stranu s hlavním silničním tahem. Jen pár metrů od intenzivních prací je pro chodce dočasně zřízena lávka.

„Dva mosty tam nebudou. Bude tam jen jeden most. Lávka, která tam momentálně stojí, je jen pro pěší, aby neměli takové obcházení, protože autem se to dá objet lehce, horší je to ale s lidmi, především staršími, kteří most používali, tak ať si nemusejí zbytečně zacházet. Lávka bude poté odstraněna," řekl Deníku šenovský starosta Vojtěch Hývnar.

Realizaci má na starosti olomoucká stavební společnost Horstav. Projektant vyčíslil investici na necelých devět milionů korun bez DPH, obecnímu úřadu se nakonec podařilo vysoutěžit zhotovení zakázky, i s daní, na částku 5,7 milionu korun. Oproti původní stavbě má být ta nová odolnější proti velké vodě. Značnou výhodou také je, že součástí již nebude středový pilíř. Více sdělila Miroslava Procházková, jež má na šenovském úřadě stavební zakázky na starosti. „Most bude zvýšený na padesátiletou vodu, o půl metru nad stávající úroveň dnešního mostu. Středová opěra bude zbourána a bude zvětšený také průtok pod mostem," upřesnila.

Kromě vozidel bude most sloužit i pro pěší, součástí bude totiž na jedné straně chodník. „Na tuto akci jsme získali povodňovou dotaci. Je to poslední most, který se buduje v rámci povodňových škod," doplnila Miroslava Procházková.

Katastrofální povodeň v červnu 2009 poničila jen v Šenově dvě lávky a všechny tři mosty.