VYBRAT REGION
Zavřít mapu

TIP: Může si dopřát kávu Marlenku

Frýdek-Místek /FOTOGALERIE/ – Gevorg Avetisyan společně se svou sestrou upekli před sedmi lety první Marlenku ve Frýdku-Místku. Nyní si k dortu můžete dát také kávu téže značky podle staroarménské receptury.

20.5.2010
SDÍLEJ:

Nová káva Marlenka se připravuje na horkém písku v džezvách.Foto: Deník/Tomáš Machálek

„Uvedli jsme kávu, která se podává podle staroarménské receptury. Tato káva se připravuje na horkém písku. Dopřát si ji můžete buď v Bon cafe v Místku nebo v Cinema star v Ostravě,“ prozradil Gevorg Avetisyan.

Samotný nápad na kávu Marlenka měl Avetisyan více než před rokem. „Mám v plánu vybudovat síť kaváren Marlenka, kde bude káva i dort. Název Marlenka by byl součásti stávajících kaváren,“ doplnil Avetisyan s tím, že tyto kavárny by byly například v centrech měst.

Nová káva Marlenka je směsí brazilské a guatemalské kávy. Než byla připravena tato směs kávy, Gevorg Avetisyan vyzkoušel mnoho jiných směsí. „Hlavně jsem potřeboval, aby káva Marlenka byla mimořádně jemná, neagresivní, nekyselá. Chtěl jsem, aby kávy byla jemná stejně, jako je dort Marlenka,“ vysvětlil Avetisyan.

„Příprava této kávy je naprosto originální, s podobnou přípravou se můžete setkat ještě místy například v Řecku. Základem jsou džezvy, což jsou nádoby, do které dáte kávu s trochou cukru, aby se vytvořil karamel a následně džezvy položíte na rozehřátý písek. Poté dolijete studenou vodu, zamícháte a za několik minut začne káva pěnit. Lžičku pěny dáte do šálku a následně do něj vlijete zbytek z džezvy,“ popsal v krátkosti postup výroby kávy podle staroarménské receptury Avetisyan s tím, že džezvy jsou různých velikostí, podle toho, kolik káv bude kavárník chtít připravit.

Důležitým faktem kávy Marlenka je, že je mleta na velice jemno, čímž vynikne skvělé aroma kávy. „Také příprava této kávy je hlavně obřadem, tak jak je to v Arménii. Člověk má chodit do kavárny odpočívat, relaxovat,“ doplnil Avetisyan, který musí personál kaváren, kde se tato káva bude podávat, zaškolit. „Zařízení pak kavárně zapůjčím,“ uzavřel Avetisyan.

Autor: Tomáš Machálek

20.5.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Den se záchranáři ve Frenštátě pod Radhoštěm přilákal řadu zvědavců.
12

OBRAZEM: Frenštátské hřiště ovládli hasiči i záchranáři

Ilustrační foto.

S bagrem a hráběmi na pstruhy. Ryb pak přibylo

Na Severce budou mít lanovou dráhu

Pokud všechno vyjde, bude Ski areál Severka prvním v Těšínských Beskydech (nepočítáme-li Javorový), kde budou mít lanovou dráhu. O její vybudování majitel usiluje už několik let. Zdá se, že by se stavba konečně mohla pohnout kupředu.

Borůvky u Pradědu mizí pod křovinořezy

Do nejvyšších partií Jeseníků vyráží v těchto týdnech parta s křovinořezy. V chráněných lokalitách sekají borůvčí.

Tragická nehoda uzavřela v pátek dálnici na Novojičínsku

Dva lidské životy si vyžádala nehoda na dálnici nedaleko obce Kujavy na Novojičínsku.

Senioři vyrazí na výlet do spřáteleného města na Slovensku

Poznávacího zájezdu do budoucího partnerského města Bánovce nad Bebravou se mohou kopřivničtí senioři zúčastnit v rámci programu Aktivní senior 2017.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení