„Dopoledne i po obědě jsme tady měli zhruba po třiceti lidech, takže už tím jsme byli příjemně překvapeni. Možná to udělalo i to počasí. Bylo docela pěkně a lidem se nechtělo sedět doma," přemýšlel nahlas Martin Trubač před odpolední prohlídkou, která měla začít v 15 hodin.

První silvestrovská komentovaná prohlídka ve frenštátském muzeu byla v 10 hodin dopoledne, druhá hodinu po poledni. Na tu třetí, poslední, přišlo kolem pěti desítek lidí. „Teď to je oproti loňsku mnohem více interaktivní. V prvním patře budou doprovázet děti své rodiče, o patro výše si to prohodí," uvedl Martin Trubač a po chvilce vyzval návštěvníky, kteří se ještě pohybovali, aby přešli do výstavní síně.

Tam je Martin Trubač přivítal v dobovém oděvu. „Protože Silvestr je takovým časem, kdy si dospělí rádi hrají, budu si teď i já hrát na frenštátského purkmistra Jana Sobotu. Ale než vyrazíme, rád bych vás ještě pozval k malému přípitku. Ovšem přiznám se, že jste nás zaskočili, byť příjemně, tím v jakém počtu jste přišli," podotknul Martin Trubač a dodal, že věří, že na každého vyjde sklenička i vhodný nápoj.

Poté ještě návštěvníci vyslechli jeden organizační pokyn. „Pokud vás některý z exponátů zaujme během mé vyprávěcí fáze, můžete se k němu vrátit po prohlídce. Protože, kdybychom museli čekat na každého, tak v tom velkém počtu, v jakém jsme, bychom tady mohli být třeba do půlnoci," vysvětlil Martin Trubač. Nato všichni přítomní postupně přešli do chodby, připili si na netradiční setkání na konci roku a vyrazili do prvního patra.