Muzeum bylo v prostorách bývalé správní budovy panství Sedlnických otevřeno 30. května 1925. V barokním měšťanském domě sídlí dodnes, proto je letošní rok věnován oslavám tohoto jubilea, které budou vrcholit právě v červnu.

Muzeum nyní hostí výstavu Postava ve výtvarném umění, kterou tam návštěvníci budou moci zhlédnout až do konce června. „Postava byla častým námětem umělců už od pradávna. Tato výstava je unikátní v tom, že si můžete prohlédnout, jak se proměňovalo ztvárnění postavy a tváří v průběhu staletí. Máme tady zastoupena díla už ze 17. století až do století jednadvacátého. Jsou zde přední zahraniční i čeští umělci jako Pablo Picasso, Alfons Mucha, Josef Lada, Josef Čapek, Jan Zrzavý či Toyen," řekla k výstavě Eva Ševčíková, ředitelka bíloveckého kulturního centra.

Postavou ve výtvarném umění se rovněž zabývaly děti, které se zapojily do projektu s názvem Příběh obrazu, jehož vyhodnocení se v muzeu uskutečnilo na konci května. Letos organizátoři oslovili školy z celé republiky a nakonec se jim sešlo přes sto prací nejen z Bílovce, ale také třeba z Brna, Plzně či Rakovníka. „Děti si vybírají obrazy a píší k nim příběhy," nastínila projekt porotkyně a organizátorka Irena Hudcová. Děti mohou například popsat, co podle nich vedlo autora k tomu, že obraz nakreslil. Malí umělci si vybrali obrazy Clauda Moneta, Paula Gogena či Leonarda da Vinciho a jejich interpretace si pochvaloval i další z porotců, výtvarník Jiří Surůvka. „Autoři, třeba Pablo Piccaso, by z vás měli ohromnou radost. Některé práce se mi líbily více než předlohy," chválil děti výtvarník.

Další akce

Letos poprvé se muzeum zapojí do Slezské muzejní noci, která se uskuteční 19. června. Muzeum bude otevřeno od 19 do 23 hodin a návštěvníci se mohou těšit na komentované prohlídky stálé expozice, vystoupení pěveckého sdružení Collegium Bonum a na workshop k výstavě Příběh obrazu. „Zcela mimořádným zážitkem v rámci této akce bude příjezd historického vlaku, který do Bílovce při této příležitosti zavítá," přiblížila další doprovodný program Eva Ševčíková s tím, že vlak z Krnova do Bílovce dorazí v 19.45 hodin a na zpáteční cestu se vydá v 22.05 hodin.

Dalším z vrcholů oslav budou Odřivousovy slavnosti. „Návštěvníci si budou moci prohlédnout nejstarší dochované listiny se zmínkou o Bílovci ze 14. století, které budou vypůjčeny pouze pro tuto příležitost," prozradila ředitelka. Muzeum bude 27. června otevřeno od 19 do 23 hodin, avšak v 15 hodin tam bude slavnostně otevřena suterénní expozice pro malé i velké návštěvníky Kouzelné sklepení se skřítky Picmochy.