Stavba marketu v prostorách autobusového nádraží v Odrách je zřejmě už definitivně u ledu. Avšak myšlenky, že by tam vznikl původně plánovaný kruhový objezd, se Oderští vzdát nechtějí. Na posledním jednání tamních zastupitelů o tom informoval starosta města Pavel Matůšů.

Připomeňme, že plánovanou stavbu marketu provázely problémy od začátku až do konce. Nakonec se oderští zastupitelé před dvěma lety rozhodli, že pozemky pro stavbu obchodu společnosti Lidl neprodají, a společnost tak odstoupila od smlouvy. Kromě Lidlu měla v místě vyrůst také okružní křižovatka, parkoviště a přechody s ochrannými ostrůvky. Společnost se také zavázala, že upraví tamní autobusové nádraží a provede sadové úpravy.

A právě větší bezpečnost v okolí autobusového nádraží, kde se denně pohybuje mnoho dětí i dospělých, donutila vedení města znovu jednat. „Chceme oprášit projekt kruhového objezdu u autobusového nádraží, začali jsme jednat s projektantem, který tento projekt zpracoval pro firmu Lidl. Firma sice od tohoto záměru ustoupila, ale protože by tady byla možnost získat dotaci na určité bezpečnostní prvky chodníky, přechody, kruhový objezd tak se na to připravujeme," sdělil ostatním zastupitelům starosta Oder.

Projekt je zastaralý

Matůšů dále uvedl, že záměrem se ještě bude zabývat rada města, pak se případně zpracuje žádost, kterou musí schválit zastupitelstvo, a až poté může být žádost předložena Moravskoslezskému kraji, který tyto dotace přerozděluje. „Pokusíme se projekt zpracovat, snad včetně autobusového nádraží," řekl starosta a zdůraznil, že město si musí ujasnit, kolik prostředků chce vložit do přípravy projektu, protože ten původní je už zastaralý a musel by se aktualizovat.

Nato se jeden z přítomných zastupitelů otázal, jestli se ví, co společnost Lidl zamýšlí s okolními pozemky, které tam v dřívější době pro svůj chystaný záměr odkoupila.

„Myslím, že to chtějí prodat. Koupili tam od soukromého vlastníka rodinný dům a pozemky, tak to mají zájem prodat. My jsme je oslovili, jednali jsme s nimi. Odpověděli, že nemají zájem, a nějak si to už pořešili. Tato spádová oblast je pro ně prý nedostačující. Zatím jednat nechtějí," vysvětlil ostatním Matůšů a na závěr dodal, že město zatím neuvažuje o tom, že by pozemky vykoupilo zpět.

„Je to složité. Máme rozestavěné kino a nejsme schopni ho udat…," neopomenul připomenout jeden z palčivých problémů města starosta.