Američtí stipendisté se objeví hned na několika vybraných školách v České republice. Jednou z těch, kde zazní nefalšovaná angličtina, je i Gymnázium Mikuláše Koperníka v Bílovci. Absolventka vysoké školy University of Nebraska-Lincoln se do této školy dostala za pomoci stipendia česko-amerického vládního programu výměn ve vzdělávání, který spravuje Fulbrightova komise.

„Školy, které by jinak měly problém rodilého mluvčího najít, mohou díky nám takového vyučujícího získat, a to na celý školní rok, zdarma. Asistent, často již vybavený zkušeností s výukou angličtiny jako druhého jazyka, totiž získává stipendium na celý pobyt od nás. Bonusem je také to, že se čeští učitelé naučí pro mnohé novou metodu, při které se učitel dělí o výuku jazyka s asistentem," vysvětlila smysl a fungování programu koordinátorka Andrea Semancová.

Právě Fulbrightův program umožňuje pobyty amerických studentů, vědců, učitelů a asistentů ve výuce angličtiny v České republice. Jen v příštím školním roce, tedy 2012/2013, bude v České republice působit 26 amerických stipendistů. Program je financován společně českou a americkou vládou.