Jedna z největších dřevorubeckých akcí, která se letos v České republice uskuteční, začne již zítra v 11 hodin v amfiteátru na Horečkách ve Frenštátě pod Radhoštěm.

závod je zařazen do jarní části série Timbersports a je součástí kvalifikace na mistrovství ČR. 

Disciplíny> Stihl Stock Saw řezání klasickou motorovou pilou
> Single Buck přeřezávání klády ruční jednomužnou pilou
> Standing Chop přesekávání stojícího kmene
> Underhand Chop přesekávání ležícího kmene
> Hot Saw řezání kotoučů dřeva z ležícího kmene motorovou pilou s extrémním výkonem
> Sprig Board přesekávání stojícího kmene ve výšce z dopomocného prkna (za použití 2 prken)

Soutěžního klání se zúčastní celá česká dřevorubecká špička, včetně loňského vítěze Jana Holuba. „Letos bude obhajoba velmi náročná. Všichni závodníci jsou skvěle připraveni a během roku podávali velmi vyrovnané výkony, o vítězi rozhodne aktuální forma a stoprocentní koncentrace," nechal se slyšet Jan Holub.

Údery dřevorubeckých seker a rachot motorových pil se nad Frenštátem rozléhají již několik dní. Od začátku týdne totiž Horečky hostí také největší dřevorubecký kemp sezony. „Již v úterý obsadili chatky frenštátského autokempu nováčci, účastníci celorepublikového soustředění dřevorubeckého kempu Timbersports. Každý den se přepravují na Horečky, kde trénují náročné dřevorubecké techniky pod trenérským vedením vicemistra světa Martina Komárka a matadora dřevorubeckého sportu Carsona Boswortha, který u této příležitosti přiletěl ze Spojených států," popsal přípravy Marian Žárský, ředitel městského kulturního střediska.

Profesionální dřevorubecký sport není na Horečkách novinkou, poslední dva ročníky oblíbeného festivalu Svátek dřeva, který se konal v srpnu, vždy zpestřila exhibice v Timbersportu a pokaždé měla úspěch. „Profesionálním dřevorubcům se u nás tak zalíbilo, že se amfiteátr na Horečkách dostal do užšího výběru míst, kde by se mohl konat skutečně velký závod. No, a máme ho tady," uvedla potěšeně dramaturgyně městského kulturního střediska Lenka Krestová.

Marian Žárský si na závěr pochvaloval spolupráci s organizátory. „Jsme moc rádi, že se můžeme podílet na organizaci takto významné akce. I když se letos neuskuteční Svátek dřeva, lidé si na Horečkách dřevorubce užijí v rozsahu a formě, která zde dosud ještě nikdy nebyla," dodal Marian Žárský.

Nejlepší borci se v neděli utkají v šesti soutěžních disciplínách. Po odpoledním slavnostním ceremoniálu bude následovat autogramiáda sportovců. Vstup na finále Czech Series Stihl Timbersports je zdarma.