Když se ve Fulneku řekne Husí potok, každého spíše zamrazí, než aby si představil vodní tok lákající k dětským hrátkám. Potok, který za sucha sotva teče, totiž dokáže při vydatných deštích nadělat pořádnou paseku. Poprvé se mohli obyvatelé Fulneku a jeho místních částí o jeho síle přesvědčit při ničivé povodni v roce 1997.

Velká voda přišla znovu. A ne jednou

Téměř přesně po deseti letech se lidé v Dolejších Kunčicích, Vlkovicích a hlavně Jerlochovicích báli znovu. V Jerlochovicích tenkrát voda z Husího potoka doslova spláchla autokemp. Přišel rok 2009 a s ním červencová povodňová vlna z Husího potoka, která se spojila s vodou z polí, a napáchala v Jerlochovicích další velké škody.

To už místní začali žádat radnici, aby intenzivně jednala s Povodím Odry o úpravách koryta potoka a také lávky a mostu u Fulneku, které při poslední záplavě působily jako špunt. „Snažíme se dávat do pořádku všechny havarijní stavy. Jednáme i s Povodím Odry," uvedla mimo jiné na posledním zasedání zastupitelstva starostka Fulneku Jana Mocová.

Nakolik měla jednání města s Povodím Odry vliv na novou situaci, ví jen zástupci správce toků, jisté ale je, že před několika dny začaly úpravy asi kilometrového úseku Husího potoka v Jerlochovicích.

„Předmětem veřejné zakázky je realizace protipovodňových opatření na Husím potoce ve Fulneku-Jerlochovicích. Stavební činnosti spočívají ve výstavbě betonových zídek, úpravě koryta toku a břehů, součástí stavby je i odstranění kapacitně nevyhovujícího mostu," stojí na stránkách Povodí Odry.

Novou situaci určitě přijala s povděkem většina obyvatel Jerlochovic. Ladislav Blahuta, bývalý člen tamního osadního výboru, na zmíněném zasedání zastupitelů připomněl anabázi jerlochovických obyvatel.

„Bojovali jsme za povodňové opravy a byly u toho i emoce, myslím si ale, že v rozumné míře. Určitě to ale bylo prospěšné. A dnes je to téměř na den přesně šestnáct let, co jsme započali dlouhý zápas, aby Jerlochovice mohly nějakým důstojnějším způsobem žít," sdělil Ladislav Blahuta a vyzval zastupitele, aby se přišli do Jerlochovic podívat, jak tam úpravy na Husím potoku probíhají.

„Jsme rádi, že jsme se dočkali," dodal Ladislav Blahuta. Práce na úpravách Husího potoka by měly trvat čtyři měsíce. Celkové náklady jsou vyčíslené na 29,9 milionu korun, dvacet milionů korun z této částky uhradí dotace z Ministerstva zemědělství České republiky.