Už jen něco málo přes půl roku zbývá do doby, kdy by si měly tisíce řidičů vyměnit řidičské průkazy. Tato výměna se týká řidičáků typu T6, vydaných od ledna 2001 do konce dubna 2004. Držitelé těchto průkazů nyní tvoří asi deset procent všech řidičů vlastnících řidičské oprávnění. Jak se však zdá, řidiči z Novojičínska s výměnou průkazů otálejí a opět ji nechávají na poslední chvíli.

Ze statistik ministerstva dopravy vyplývá, že na konci dubna zbývalo na novojičínském dopravním odboru vyměnit celkem 4935 řidičáků, tedy 67,61 procenta průkazů tohoto typu. „Zatím máme otevřeno od pondělí do čtvrtka, ale je možné, že si situace ke konci roku vyžádá rozšíření otevírací doby," uvedla Marie Machková, tisková mluvčí Nového Jičína, a dodala, že denně přijde na úřad až 180 lidí. Žádnou informační kampaň však zatím v největším městě okresu nechystají. „Zatím o kampani neuvažujeme, již nyní je na úřadě nápor žadatelů o výměnu průkazu značný," rozvedla mluvčí Marie Machková. Podobně jsou na tom i další novojičínské obce s rozšířenou působností, ve kterých si mohou řidiči své doklady vyměnit.

Na bíloveckém úřadě evidovali na konci dubna k výměně 2263 průkazů, v Kopřivnici 3827 řidičáků, v Odrách se počet dosud nevyměněných průkazů vyšplhal na 1719.

Odbor dopravy ve Frenštátě pod Radhoštěm zaznamenal 1707 dokladů k výměně. Vyjádřeno v procentech, ve všech zmíněných městech zbývá vyměnit kolem 65 procent průkazů tohoto typu. Podle ministerských statistik se během měsíce dubna pohyboval v Kopřivnici podíl vyměněných průkazů oproti předpokladu na 49,06 procentech. Kopřivnice se tak minulý měsíc zařadila ke svědomitějším obcím s rozšířenou působností.

Na rozdíl od výměny občanky nebo pasu si však žadatelé o výměnu řidičáku většinou nemohou na úřadě sjednat schůzku předem, třeba přes internet. „Lze si takto objednat pouze výměnu pasu či občanky, u řidičáků tato služba zatím není," informovala Marie Machková. Podobně jsou na tom také v Bílovci. „Zatím tuto službu neumožňujeme," prozradila Iveta Alčerová, vedoucí tamního správního oddělení. Rezervační objednávkový systém tak funguje pouze v Kopřivnici. „Objednat se lze přes webové stránky města, a to na ty činnosti, v nichž funguje klasický vyvolávací systém, tedy i na pracovištích řidičských průkazů," řekla už dříve Lucie Petříčková, tisková mluvčí města.

Mnoho řidičů však stále ještě neví, že jim platnost jejich dokladu brzy skončí. „Řidičák jsem ještě neměnil, protože mě ani ve snu nenapadlo, že bych ho měl měnit. Až když mě asi před měsícem kontrolovali policajti a řekli mi, že si ho letos musím měnit, tak jsem se o to začal zajímat. Hodlám si ho vyměnit tak v průběhu června nebo července," sdělil Deníku jeden z pravidelných řidičů z Oderska.

To pan Martin z Nového Jičína tento typ řidičáku také vlastnil, ale s jeho výměnou neotálel. „Když jsem zjistil, že se budou tyto řidičáky měnit, pustil jsem se do toho už někdy vloni. Nechtěl jsem to nechávat na poslední chvíli, protože pak jsou všude fronty," podotkl pan Martin.