Tak velké číslo nepamatuje Novojičínsko již šest let. „Naposledy jsme měli takovou podobnou nezaměstnanost, a ještě o trošku větší, v lednu a únoru 2004,“ připomněl Miroslav Kardačínský, vedoucí trhu práce na Úřadu práce v Novém Jičíně (ÚP NJ).

Aktuálně hledá na Novojičínsku zaměstnání 10 278 lidí, což, pro srovnání, představuje počet všech obyvatel Studénky. „Nejvíce, kdo propouštěl, to bylo pár významných firem, jako Tatra, Autopal nebo VOP, které propustily větší množství pracovníků. Jinak bylo hodně nezaměstnaných rozprostřeno mezi mnoho malých firem, které propouštěly po jednom, dvou či třech lidech,“ přiblížil rok 2009 vedoucí trhu práce.

Práce v okrese není

V prosinci se řádně projevilo také zimní počasí, neboť o práci přišlo dalších šest set osob. „Nejvíce přibylo pomocných a nekvalifikovaných pracovníků, pak řidiči, prodavači, zedníci a montážní dělníci. Mohli být zaměstnáni na dobu určitou, nebo skončili v sezonních činnostech,“ uvedl Kardačínský a dodal: „Ale tohle nás až tak moc nepřekvapuje.“

Velké rozdíly panují také napříč okresem. Nejlepší situace je v Novém Jičíně a okolí, s nezaměstnaností 11,65 procenta. Kde je situace naopak nejhorší, sdělil Miroslav Kardačínský: „Bez nějakých pochyb je na tom nejhůře Odersko a Fulnecko. Také Kopřivnicko na tom bylo dříve lépe, ale tím, že Tatrovka i společnosti z průmyslové zóny propustily hodně lidí, se situace zhoršila,“ zhodnotil vedoucí trhu práce. Odersko se přiblížilo k sedmnáctiprocentní nezaměstnanosti (16,77 procenta), přitom volných míst je tam pouhých čtyřiadvacet. Jedno místo tak připadá na více než šedesát uchazečů! Celkově ÚP NJ nabízel na konci roku na celém Novojičínsku 266 pozic.

Za loňský rok stoupla míra nezaměstnanosti o více než šest procent. Letos by se taková situace opakovat neměla. Úřad práce sice má informace o dalším propouštění některých firem, ovšem v současných podmínkách nejde o vysoké počty. „Jsou i zaměstnavatelé, kteří začali zaměstnance nabírat,“ dodal optimisticky Kardačínský.

Novojičínský úřad práce letos spustí program, který lehce zvýhodní nezaměstnané starší padesáti let. Dlouhodobě je velkým problémem tuto skupinu lidí dostat zpět do pracovního procesu.