Kastelán kunínského zámku Jaroslav Zezulčík si na jednu z největších akcí, která se v areálu barokního skvostu odehrává, snad počasí objednává. V posledních letech vždy teklo pivo proudem a lidé si dopřávali stín pod větvemi vzrostlých stromů v zámecké zahradě. Letos meteorologové předpovídali déšť i bouřky, ale Kunín byl opět „převlečen" do letního.

I proto si v sobotu odpoledne našlo cestu na zámek osm set platících diváků, a když se k tomu připočte dětský doprovod, který měl vstup zdarma, detailně připravenou bitvu mezi pohany a křesťany sledovalo na dva tisíce očí. „Zúčastnilo se jí přes sto bojovníků a musím říct, že se opravdu vyvedla," pochvaloval si krátce po jejím skončení kunínský kastelán. Sobotní program byl oproti těm minulým jiný. „Byl výjimečný, byl o něco delší. Měli jsme více pásem a bylo i více bitev," upřesnil Jaroslav Zezulčík.

Krátce po bitvě následovaly šermířské souboje a jejich reálnost dosvědčil i dotaz přihlížejícího vykuleného předškoláka, směřovaný jeho mamince. „Mami, to ho ten rytíř opravdu bodnul, když tak křičí?" ptal se. „Neboj, to je jenom jako," uslyšel z jejích úst. Další bitva proběhla až večer, v době, kdy slunce na obloze vystřídal netradičně jasný a velký úplněk. Tu už sledovalo jen asi tři sta diváků. „Někteří lidé už nedorazili, protože všude kolem pršelo, jen u nás ne. Tady se to zázrakem vyhlo," poznamenal kastelán.

Program však večerní bitvou neskončil, mnozí si nenechali ujít ani noční prohlídku zámeckých komnat. Jsme spokojeni, protože je těžká doba na získávání lidi. Bylo to pěkné, mělo to ohlas a pomohlo tomu krásné počasí," zhodnotil na závěr sobotní akci, kterou zorganizovala obec Kunín a Správa zámku Kunín, Jaroslav Zezulčík.

Letos akce připomněla legendární eposy, které byly uchovány v knihovně předků hraběnky Walburgy Písně Nibelungů. Vzácné knihy nechyběly ani na zímku.