Města se ponoří do tmy

Nový Jičín, Příbor nebo Frenštát pod Radhoštěm. Všechna tato města na Novojičínsku se letos připojí k mezinárodní kampani Hodina Země, která přispívá k ochraně životního prostředí, zejména pak klimatu.

Na šedesát minut tak v sobotu 25. března v době od 20.30 hodin pohasne v Novém Jičíně například radniční věž, farní kostel, budova Beskydského divadla nebo středová plocha náměstí. Nasvětlené památky potemní ve stejnou dobu také v Příboře a veřejné osvětlení zhasne i na třech vybraných místech ve Frenštátě pod Radhoštěm.

„V tomto čase budou ve vypnutých lokalitách kvůli zajištění bezpečnosti posíleny hlídky městské policie," uvedl zástupce ředitele frenštátské městské policie Dalibor Pešat.

Hodina Země je od roku 2007 celosvětovým happeningem na podporu ochrany životního prostředí. Kampaň se zaměřuje zejména na podporu řešení problémů souvisejících s produkcí skleníkových plynů, které jsou považovány za hlavní příčinu klimatické změny. Nejedná se pouze o apel na velké znečišťovatele a stát, aby se v této oblasti angažovali, ale také o apel na jednotlivce, kteří se mohou do kampaně zapojit podobně, jako velké organizace. Stačí zhasnout světlo doma. Mezi světově známými stavebními památkami, které podpořily akci zhasnutím, byla např. Sfinga a pyramidy v Gíze, socha Krista Spasitele v Brazílii nebo pařížská Eiffelova věž - více zde.

PíseňFest rozezní Odry

Dělnický dům v Odrách bude v sobotu 25. března od 15 hodin patřit hudebnímu festivalu nazvaném PíseňFest. Představí se na něm různé pěvecké sbory a zazpívá i Yvetta Simonová.

ČTĚTE TAKÉ: Novojičínské zástupce z I. A třídy čeká jarní start

Včelaři zasadí stromy

Český svaz včelařů láká všechny dobrovolníky ze Studénky i mimo ni k výsadbě stromů. Včelaři naplánovali výsadbu hrušní podél polní cesty mezi Studénkou a Butovicemi směrem k Bílovu.

Hrušně doplní také další pylodárné a nektarodárné keře. Včelaři a další zájemci se sejdou zítra ve 14 hodin u turistického rozcestníku Trávníky-rozcestí. Malé občerstvení pro dobrovolníky včelaři zajistí, s sebou by si však zájemci měli vzít lopaty, rýče a hrábě.

Honza Nedvěd v Kopřivnici

Po téměř dvouleté přestávce se na pódia vrací známý český folkový písničkář Honza Nedvěd. Užít si jeho koncert budou moci také obyvatelé a další návštěvníci Kopřivnice, a to už v neděli ve velkém sále kopřivnického kulturního domu.

Posluchači se mohou těšit na nejznámější Nedvědovy skladby, ale zazní i písně z jeho posledního alba Souhvězdí jisker. V programu, který začne v 19 hodin, vystoupí také další hudební osobnosti Jindra Koníř a Pavel Helan.

Sobotní prohlídky přehrad

V sobotu se v Moravskoslezském kraji konají oblíbené prohlídky přehrad. Jarní tání sněhu zvedlo jejich hladiny v Beskydech na maximum. Nádrže Morávka a Žermanice, které jsou naplněny ze sta procent.

Přehrady Olešná a Šance se opravují, takže u jich je zásobní objem snížen na čtvrtinu, respektive 63 procent. Veřejnost bude mít možnost si prohlédnout nejen přehrady Morávka a Žermanice, ale také Slezskou Hartu a vodohospodářský dispečink a laboratoře v Ostravě - více zde.

Z historie vodárenství Den otevřených dveří se v sobotu koná v ostravské společnosti OVaK. Návštěvníci si budou moci prohlédnout běžně nepřístupné prostory a poznat vodu skutečně zblízka. Vydat se budete moci do ústřední čistírny odpadních vod v Přívoze a seznámit se s moderním technologickým procesem čištění odpadní vody či pomocí kamery nahlédnout do kanalizačního potrubí.
Areál Úpravny vody Ostrava-Nová Ves letos nabízí kromě standardního okruhu prohlídky návštěvu mini expozice Historie ostravského vodárenství Babylon, kde se zájemci dozvědí něco o počátcích zásobování města Ostravy pitnou vodou. Prohlídky je třeba rezervovat předem na www.ovak.cz.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Handicapovaný čapí pár už má první vajíčko

Prohlídka na Lysé hoře

Český hydrometeorologický ústav uspořádá den otevřených dveří v meteorologické stanici na Lysé hoře. Akce se uskuteční zítra při příležitosti Světového dne vody a Světového meteorologického dne. Meteorologická stanice, která se nachází v nadmořské výšce 1322 metry a je druhou nejvýše umístě

nou profesionální meteorologickou stanicí v tuzemsku, bude otevřena od 9 do 14 hodin. Návštěva je doplněna odborným výkladem pracovníků stanice. Pro plynulý průběh celé akce prosí její organizátoři o sdružování do skupinek vždy po celé hodině.

Valašská rally

Zvuk burácejících motorů se bude o víkendu rozléhat v několika obcích regionu. Pojede se tradiční Valašská rally, která je úvodním podnikem sedmidílného republikového šampionátu.

Závod nabídne dvanáct rychlostních zkoušek na šesti úsecích. Formát sobotní i nedělní etapy zůstává shodný, dvakrát tři „erzety". V sobotu dopoledne budou mít fanoušci dále šanci vidět soutěžní vozy na testovací zkoušce na kopřivnickém polygonu, kde bude zároveň po celou dobu soutěže umístěn servisní areál - více zde.

Den s řemesly v pivovaru

V sobotu lze vyrazit také na speciální prohlídky nošovického pivovaru Radegast. Koná se tam Den s tradičními řemesly, který do pivovaru přivede kováře a šindeláře z Rožnova pod Radhoštěm.

Mistři svého řemesla představí zájemcům své umění. Šindeláři ukáží postup výroby štípaných šindelů ze smrkového dřeva, mistr kovář zpracování různých druhů železa a oceli a výrobu podkoviček. Na prohlídkové trase budou připraveny soutěže o ceny z Radegastova obchodu a chybět nebude ani škola čepování piva. Prohlídky začínají ve 12, 13, 14 a v 15 hodin.

ČTĚTE TAKÉ: ADRA hledá další dobrovolníky

Další tipy z Ostravska

Turistika v kraji sněženek

Putování krajem sněženek připravili na zítřek sokolové z Polanky nad Odrou. Trasu turistického pochodu pro malé i velké sice neupřesnili, ale sraz avizovali u sokolovny (stanice autobusu č. 46 Horní Polanka) na 9. hodinu. Zápisné dali lidové, slíbili také občerstvení a upozornili, že se jde za každého počasí.

Jaro v zoo

S příchodem jara se návštěvníci ostravské zoologické zahrady opět mohou těšit na komentovaná setkání u vybraných druhů zvířat, a to od soboty 25. března.

Zpočátku budou probíhat hlavně o víkendech, od května pak každý den. Návštěvníci zoo se při těchto setkáních mají možnost kromě pozorování zvířat zároveň dozvědět také řadu zajímavostí o jejich chovu v zoo i aktuální situaci ve volné přírodě, která není často pro ně nijak příznivá. Areál zoo je v březnu, kdy platí levnější vstupné, otevřen od 9 do 18 hodin, pavilony a pokladny se zavírají v 17 hodin. 

Komentovaná setkání v zoo:
KAŽDÝ DEN:
10.45 hodin: medvědi a hulmani
14.45 hodin: medvědi a hulmani
od 12.30 do 14 hodin: práce se slony

VÍKENDY A SVÁTKY:
9.30 hodin: pandy (za pěkného počasí)
10.30 hodin: vydry (za pěkného počasí)
13.30 hodin: žralůčci (sobota, neděle)
14.00 hodin: hroši
STŘEDA:
13.30 hodin: krokodýli

Prohlídka ČHMÚ v Ostravě

Porubská pobočka Českého hydrometeorologického ústavu má zítra ve svém porubském areálu v ulici K Myslivně den otevřených dveří. V době od 9 do 14 hodin představí pracoviště klimatologie, hydrologie a čistoty ovzduší a umožní prohlídku meteorologické i měřící stanice. Veřejnost se seznámí i s přístrojovou technikou, výsledky pozorování hydrogeologickými vrty.

ČTĚTE TAKÉ: Carsharing v Ostravě: Sdílená auta si řidiči předávají v centru

Povstání na Dole Michal

Z kovových a dřevěných předmětů v „nálezovém" stavu tvořil sochař Martin Kocourek sérii s názvem Povstání! Ta bude k vidění od soboty 25. března 2017 v cechovně Dolu Michal v Michálkovicích. „Tvorba tohoto autora je hlubokou osobní zpovědí. Kocourek totiž dokáže vtisknout předmětům nový, metaforický, avšak přesto zcela jasný a úderný význam," informovala Zuzana Myšková Vodehnalová ze správy památkové šachty. Výstava bude otevřena až do 25. dubna 2017.

O oceli z Ostravy 

Dobové zbraně, kusy střílen, zátarasy s ostnatým drátem i několika set kiloví „ježci". Toto všechno lidé spolu s řadou informačních pláten uvidí, pokud zavítají do Dolních Vítkovic na výstavu Vítkovická ocel pro obranu republiky, která dnes začíná a jež mapuje podíl Vítkovických železáren na obraně země před Němci za druhé světové války.

Navštívit ji mohou v rámci Uhelného okruhu, tedy dospělí za 90 korun a lidé s nárokem na zlevněné vstupné za 50. V sobotu, stejně jako v den otevřených dveří bude výstava také doplněna o střelbu ze vzduchovek - více zde

Víkend plný hvězd v Planetáriu 

Na tento víkend připravilo Planetárium Ostrava program, který si může užít nadšený hvězdář každého věku.

Dětem se budou líbit filmy, ve kterých jim zítra Beruška Dolores se světluškou Mikem prozradí, jak rostou stromy, a v neděli je Červená karkulka seznámí se sluneční soustavou a ročními obdobími. Dětský program začíná ve 14 hodin.
Školáci se dále mohou těšit na bližší pohled na naše sousední planety, tentokrát v neděli od 15.30 hodin.

Středoškoláci a vysokoškoláci pak budou mít zítra od 17 hodin možnost odhalit tajemství komet a v neděli ve stejný čas se návštěvníci jakéhokoliv věku budou moci zahledět do minulosti vesmíru.

Pokud vám dokumenty nestačí a obloha bude bezmračná, můžete zítra v 19 hodin přijít do ostravského planetária a zúčastnit se astronomického pozorování noční oblohy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nezaměstnanost klesla v celém kraji. Největší zájem je o montážní dělníky

VIDEO: Pohádková zima v našem regionu. Podívejte se sami!