Soutěž v podobě tiskových inzerátů Řekněte NE násilí na ženách vyhlásila Organizace spojených národů v Evropě. Inzeráty poukazují na zjevnou i skrytou stránku tohoto fenoménu a snaží se vybudit pozorovatele k jeho odstranění. Jak to ale vypadá konkrétně na Novojičínsku?

Jednou z organizací, které jsou schopny zaznamenat důsledky domácího násilí, je Charitní dům blahoslavené Matky Terezy v Novém Jičíně. „Můžeme říct, že po dluhové problematice, která je nejčastější příčinou ztráty bydlení, jsou konflikty ve vztazích, jež mají jasné znaky psychického či fyzického násilí, druhým nejčastějším problémem, s kterým ženy do našeho zařízení přicházejí," potvrdila Jolana Orlíková z charitního, azylového domu. Ženy se tímto způsobem snaží chránit před útoky partnera nejen sebe, ale hlavně své děti, se kterými do zařízení přicházejí.

V charitním domě je kromě vytouženého útočiště čeká také odborná pomoc. „Žena dostává z řad pracovníků svého patrona, který ji doprovází nelehkým obdobím vyrovnávání se s předchozím stresem. Odborná práce sociální pracovnice pak pomáhá nakontaktovat klientku k profesionálním zásahům psychologů, psychiatrů, pracovnic sociálních odborů, kriminální policie a jiných," dodala Jolana Orlíková. Důležitým faktorem je také to, že člověk, před nímž žena utíká, nemá možnost přístupu do zařízení bez souhlasu klientky.

Bohužel až sedmdesát procent žen si nakonec najde jiného partnera, se kterým však má obdobný problém, nebo se vrátí k tomu, od kterého dříve utekly. „Muži se totiž velmi často snaží ženu přesvědčovat, aby se vrátila domů, že už se nic podobného opakovat nebude, a předchozího jednání rádoby velmi litují. Pokud žena uvěří planým slibům a vrátí se zpět, je otázkou krátkého času, než se začne situace opakovat, a často se i stupňuje intenzita násilí," uzavřela sociální pracovnice.

Problém domácího násilí lze vysledovat také v policejních zásazích. Nedávno policisté řešili stupňující se výhrůžky ublížením na zdraví a fyzické napadání jednatřicetileté ženy ve Velkých Albrechticích.

Muž svou družku urážel, fyzicky jí ubližoval a nakonec si vzal nůž a vyhrožoval jí zabitím. Až v tuto chvíli se odvážila vše nahlásit policii, jež agresora vykázala z domu.

Výstava ve středisku tak má nejen ukázat odvrácenou stranu partnerského soužití, ale rovněž oslovit ohrožené ženy, aby se nebály a svůj problém řešily. Řekněte NE násilí na ženách je v minigalerii k vidění až do konce tohoto měsíce.