„Zhruba před rokem si radnice nechala zpracovat posudek stavu všech stromů v parku Edvarda Beneše. Jeho výsledek byl ten, že velký počet jich byl ve více či méně špatném stavu," vysvětlil vedoucí oddělení lesního hospodářství a ochrany přírody Městského úřadu Kopřivnice Jaroslav Jiřík s tím, že s kácením těch nejnebezpečnějších dřevin začali již na podzim roku 2015.

Piaristické zahrady v Příboře otevřely po zimě své brány.
Piaristické zahrady otevřely po zimě své brány

K dalšímu radikálnímu zásahu do zeleně musela radnice přistoupit letos, a to poté, co silný vítr poškodil dalších několik stromů v parku. Na základě nově vypracovaného znaleckého posudku tak došlo k pokácení hned šesti mohutných listnatých stromů a k ořezu několika dalších dřevin a suchých větví.

V PLÁNU JE CELKOVÁ REVITALIZACE PARKU

Podle slov mluvčí Kopřivnice Jany Hromočukové se nové stromy v parku prozatím vysazovat nebudou. Město totiž v příštích letech plánuje jeho celkovou revitalizaci, jejíž součástí by měla být nejen výsadba nové zeleně, ale také například úprava chodníků.

14. ročník Běhu rodným krajem Emila Zátopka. Ilustrační foto.
Legendární závod v Kopřivnici se blíží. Společné tréninky běžců začínají

„Do akčního plánu jsme zařadili celkovou revitalizaci, která se netýká jen výsadby, ale také úpravy chodníků, zeleně, mobiliáře a dalších věcí," potvrdil Jaroslav Jiřík a pokračoval: „Rádi bychom pro náš záměr nechali vypracovat studii, proto se v současné době náhradní stromy vysazovat nechystáme."

Do ošetřování stromů se letos v Kopřivnici pustili ve velkém. Už na počátku roku se zvuk motorových pil nesl také Dvořákovou ulicí, kde u tamního parkoviště padly k zemi staré topoly, které svým stavem ohrožovaly bezpečnost procházejících lidí i zaparkovaných vozidel.

„Odstranění starých a nebezpečných stromů v parku Edvarda Beneše by mělo být výhledově zatím posledním větším kácením ve městě," uzavřela mluvčí města Jana Hromočuková.

Tatra Phoenix – nákladní automobil kopřivnické automobilky. Ilustrační foto.
Tatra předala tisící Phoenix