Tři rozbité motocykly, dva lehce zranění a jeden těžce, na místo přilétá i vrtulník Letecké záchranné služby. Tak vypadala například v předposlední červnový den odpoledne vážná dopravní nehoda tří motocyklistů na silnici mezi Tískem a Bílovcem. Do statistik zranění, které už tak nevypadají nijak příznivě, přibyla další čísla.

Za první polovinu letošního roku vyjížděli policisté celkem k 526 dopravním nehodám, což je o 67 více než za stejnou dobu loňského roku. Fatální následky měly dopravní nehody pro čtyři osoby, stejný počet usmrcených osob byl také loni za prvního půl roku.

Zranění je více

Markantně však přibylo těžce zraněných účastníků dopravních nehod. Zatímco loni jich do poloviny roku bylo šestnáct, letos je jich už 28. „Znamená to pětasedmdesátiprocentní nárůst," podotkl novojičínský okresní policejní mluvčí Zbyněk Tomšík. Ani statistika týkající se lehkých zranění není nijak přívětivá. Nárůst oproti loňsku je 34 procent, z 95 na 127.

Nejčastější příčinou dopravních nehod zůstává, jako již tradičně, nesprávný způsob jízdy, který byl letos na vině v 252 případech. Na druhém místě je nepřiměřená rychlost, jež se na nehodovosti podepsala doposud mnohem více než loni za stejnou dobu.

Zatímco loni bouralo kvůli rychlosti devadesát řidičů, letos jich bylo už 129. „Nedání přednosti v jízdě bylo příčinou sedmačtyřiceti dopravních nehod a nesprávně předjíždějící řidiči způsobili třináct dopravních nehod," doplnil Zbyněk Tomšík a dodal, že znepokojující je zejména fakt, že přibylo dopravních nehod, u nichž sehrál svou roli alkohol.

Letos už 39 nehod

Klesl počet řidičů, kteří „nadýchali" alkohol při kontrolách, což ale ovlivňuje řada faktorů, jako třeba počasí, které ještě v dubnu příliš velkému ježdění nepřálo. „Násosků" za volantem bylo zatím 82, loni 148. Policisté zadrželi 42 řidičských průkazů a jedenáct lidí přistihli, jak řídí vozidlo bez řidičského průkazu.

Zatímco nejčastější příčinou dopravních nehod je nesprávný způsob jízdy, nejčastějším přestupkem je nepřiměřená rychlost. Jen v červnu řešili policisté 224 případů nepovoleného překročení rychlosti. Celkově zjistili kolem 360 dopravních přestupků, za nšž uložili pokuty ve výši téměř 260 tisíc korun.

„Z dalších přestupků to byl nevyhovující technický stav, který mělo devětatřicet vozidel, čtyřiatřicet motoristů nebylo připoutáno bezpečnostním pásem a jedenáct řidičů nedalo přednost," uzavřel policejní mluvčí Zbyněk Tomšík.