VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nejlepší husa je s dýňovým zelím

Další ročník soutěže o nejlepší svatomartinskou husu, který pořádají již několik let ve Frenštátě pod Radhoštěm má vítěze. Porotě pod vedením místopředsedy Asociace kuchařů a cukrářů České republiky Karla Drápala nejvíce chutnal recept Marka Růčky z Hutiska-Solance.

12.11.2015
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník

Jeho pokrm má jméno Svatomartinská husa na rozmarýnu s dýňovo-jablečným zelím, perníkovým knedlíkem a kaštanovým suflé.

Tato receptura zvítězila po jediný bod před recepturou Jiřího Vizauera z Opavy na Pečené nadívané husí stehýnko s hříbky a rozmarýnem v prajzských bramborových šulancích s jablečně-medovým bílým sauerkrautem. Ocenění za třetí nejlepší recepturu si odnesli obyvatelé domova seniorů Hortenzie ve Frenštátě pod Radhoštěm.

„Jejich Klub petanque dodal recepturu na Slavnostní husu pečenou s hruškami, podávanou s bramborovými knedlíky s houskou a svátečním červeným zelím a hlávkovým smetanovým zelím," upřesnil Marian Žárský ředitel frenštátského městského kulturního střediska.

Do soutěže o nejlepší recepturu na svatomartinskou husu se organizátorům letos přihlásil rekordní počet deseti soutěžících. Komise vybrala tři nejlepší, podle kterých se pak na Hotelové škole ve Frenštátě pod Radhoštěm připravily pokrmy. Z jimi zaslaných receptur vybrala pověřená komise tři nejlepší, podle kterých se poté připravily tři soutěžní pokrmy.

Porota posuzovala chuť i celkový dojem. Neměla to ale snadné. „Už jenom vybrat tři nejlepší recepty bylo velmi nelehké. Natož posuzovat samotné pokrmy. Musím upozornit, že všechny byly vynikající. To, co nakonec rozhodlo, byla originalita. Ta je totiž u špičkové gastronomie často tím rozhodujícím faktorem." zhodnotil letošní soutěž Karel Drápal.

„Úroveň soutěže má stále narůstající tendenci," poznamenala Lenka Krestová z Městského kulturního střediska ve Frenštátě pod Radhoštěm, které pořádá soutěž již sedmým rokem společně s Hotelovou školou Frenštát pod Radhoštěm vždy v termínu před Martinským trhem, kde je potom oficiální vyhlášení nejlepší receptury. 

Autor: Ivan Pavelek

12.11.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Spadla klec. Policisté dopadli sériového zloděje jízdních kol

Tipy Deníku

Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

Hotel Vlčina ve Frenštátě pod Radhoštěm: skončí chátrání?

Frenštátský hotel Vlčina se možná opět stane vyhledávaným cílem turistů, kongresmanů a třeba i hráčů. Komplex chce koupit skupina Synot.

Start přípravy: Hokejisté Kopřivnice otočili duel v Novém Jičíně

Druholigoví hokejisté Nového Jičína a Kopřivnice zahájili úterním vzájemným zápasem sérii přípravných utkání. Pozměněný kádr Nového Jičína vedl na svým rivalem už 2:0, ale Kopřivnice, kterou místo Václava Slabého nově vede Jaroslav Kofroň s hrajícím asistentem Martinem Tomáškem, dokázala utkání otočit a zvítězila 4:2.

I. B třída, sk. B: Petřvald na Moravě na úvod remizoval

Po sestupu z A třídy je čeká sezona v I. B třídě, sk. B, která je složena z celků z Ostravska a Opavska. Petřvald na Moravě, jako jediný novojičínský zástupce v této soutěži, zahájil nový ročník duelem v Píšti, kde remizoval 1:1.

Souhrn I. B třídy, sk. D: První kolo ve znamení gólových hodů

Novojičínsko - Roli favorita potvrdil hned na úvod Fulnek, který roznesl Vlčovice 7:0. Kopřivnice pak doma podlehla v divokém zápase nováčkovi z Hukvald 2:5.  

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení