Malebné městečko Štramberk se v sobotu 16. září stalo opět po roce dějištěm dalšího ročníku soutěže známé pod zkratkou TFA – Toughest Firefighter Alive, což v překladu z angličtiny znamená nejtvrdší hasič přežije. Zároveň se jednalo o poslední z několika letošních závodů zařazených do Poháru ředitele Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje v TFA 2017.

Účastníků se na štramberské náměstí v sobotu dopoledne sjelo celkem šestadvacet, a to jak z České republiky, tak také ze sousedního Polska. Podle slov velitele soutěže Tomáše Melčáka to ale bylo méně než v předchozích letech.

„Je to dáno tím, že dneska ty soutěže pořádají různé sbory dobrovolných hasičů, takže je jich hodně a závodníci po těch soutěžích jezdí i jinde,“ vysvětlil možný důvod Tomáš Melčák a dodal, že letošní klání zůstalo také bez ženské účasti. Přestože se jedna statečná žena do soutěže přihlásila, do Štramberka nakonec vůbec nedorazila z důvodu dopravních komplikací v Mošnově, kde se o víkendu konaly Dny NATO.

PŘEKÁŽKY DÁVALY HASIČŮM ZABRAT

Do závodu ve dvou kategoriích podle věku vyráželi hasiči v kompletním zásahovém obleku, včetně přilby a dýchacího přístroje. Na trati museli zvládnout nejrůznější překážky a úkoly, jako například roztáhnout hadice s proudnicemi, překonat bariéru, odtáhnout osmdesátikilogramovou figurínu, udeřit několikrát těžkým kladivem do trenažéru nebo vyšplhat na lešení a vytáhnout nahoru závaží vážící čtyřicet kilogramů. Poslední disciplínou byl výběh až na ochoz Trúby, kde byla zároveň i pomyslná cílová páska.

Deník - Naši prvňáci
TABLA PRVŇÁČKŮ: Tento týden představíme školáky ze ZŠ Bernartice nad Odrou

„Celá soutěž se nesla v duchu fair play soutěžení. A i když počasí letos nepřálo tak jako v minulých ročnících, zkušení borci se poprali statečně s nelehkými podmínkami a podali vynikající výkony,“ uvedl po ukončení soutěže Petr Holub, mluvčí Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK), který soutěž pořádal ve spolupráci s Českou hasičskou sportovní federací a městem Štramberk.

A kdo se nakonec radoval z nejlepšího výsledku? V kategorii do čtyřiceti let zvítězil David Pašek z SDH Bohuslavice, který trať zdolal v čase pět minut a patnáct sekund. Hned za ním skončil člen SDH Metylovice Martin Koliba s časem pět minut a šestatřicet sekund a na bronzový stupínek vystoupal Rudolf Mališ ze stejného hasičského sboru, který se s časem rovněž vešel do šesti minut.

V kategorii B nad čtyřicet let naopak kraloval Marcin Zdzieblo z Polska s vynikajícím časem čtyři minuty a devětatřicet sekund. Z druhého místa se radoval Michal Přecechtěl z HZS Olomouckého kraje a na třetí příčku dosáhl Roman Viej z HZS Moravskoslezského kraje.

POHÁROVÁ SOUTĚŽ ZNÁ VÍTĚZE

A protože se jednalo o závěrečnou soutěž letošního ročníku Poháru ředitele HZS MSK v TFA 2017, vyhlásili pořadatelé také celkové výsledky.

„V kategorii A zvítězil David Pašek z SDH Bohuslavice, druhý skončil Petr Boček z HZS MSK a třetí příčku obsadil Václav Koterec z SDH Darkovice,“ informoval o vítězích v pohárové soutěži mluvčí krajských hasičů.

Celkovým vítězem druhé kategorie se stal Miroslav Hanel z SDH Darkovice, stříbrnou příčku bral Miroslav Balada z SDH Bobrovníky a na třetí místo dosáhl Leopold Hejneš z HZS Moravskoslezského kraje.

Dny NATO v Ostravě na letišti v Mošnově. Přehlídka jízdní a pořádkové policie
Letecké ukázky Dnů NATO zhatilo počasí. Proletěli jen Slováci s A319 a TU154