Do akce se, kromě stovky policistů, zapojili také celníci, pracovníci České obchodní inspekce, oblastního inspektorátu práce a živnostenského úřadu.

„Společně pátrali po osobách a věcech, kontrolovali dodržování jednotlivých předpisů a zákonů v provozovnách, ubytovnách, na staveništích, v obchodech a tržnicích," uvedl novojičínský okresní policejní mluvčí Petr Gřes a upřesnil, že akce začala v časných ranních hodinách a končila v pozdních nočních hodinách kontrolou ubytoven a vytypovaných míst, kde se mohly nacházet osoby v pátrání. „Při této kontrole se také zaměřili na legálnost pobytu a pracovního povolení cizinců," poznamenal Petr Gřes.

V průběhu dne kontrolovaly jednotlivé skupiny staveniště, ubytovací zařízení a provozovny. Předmětem jejich zájmu byly věci, stroje a zařízení, které byly v pátrání jako odcizené. V provozovnách se tým zaměřil na ochranné známky, nekolkovaný alkohol a cigarety.

„Kontrolou prošlo na území okresu Nový Jičín více jak dvě stovky osob a téměř čtyři desítky ubytovacích a restauračních zařízení. Dvě osoby byly zadrženy na základě příkazu k zatčení a jeden mladý muž coby chovanec na útěku," sdělil policejní mluvčí a pokračoval ve výčtu: „Při kontrole stavenišť zjistili pracovníci cizinecké policie a oblastního inspektorátu práce mezi téměř stovkou kontrolovaných osob pět cizinců, kteří neměli povolení k pobytu a práci. U těchto osob bylo zahájeno správní řízení o vyhoštění".

Bez poskvrny nezůstali ani prodejci. Ve dvou případech prodávali zboží, u nějž se jednalo o napodobeniny renomovaných značek hraček. „Policisté v těchto případech zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu porušení práv k ochranné známce. Téměř dvacet zjištěných přestupků je v řešení České obchodní inspekce a Oblastního inspektorátu práce v Ostravě. Česká obchodní inspekce udělila několik pokut a v jednom případě zahájil živnostenský úřad správní řízení," vypočetl Petr Gřes.

Při kontrolách ale nebyla nouze ani o dramatický okamžik. To když měl v rukou policistů skončit třiačtyřicetiletý muž, kterého měli strážci zákona již nějakou dobu v hledáčku. „Muž skončil se zraněním v nemocnici, poté, co vyskočil z okna kvůli obavě ze zadržení," uzavřel Petr Gřes s tím, že policisté u zraněného muže našli větší množství krystalické látky, prvotně vyhodnocené jako efedrin. Nyní jej podezírají ze spáchání přečinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.

Policisté výsledky vyhodnocují a ve spolupráci s ostatními organizačními složkami, které se akce účastnily, chtějí přijmout určitá opatření.