Šest let měli na to, aby získali středoškolské vzdělání zakončené úspěšnou maturitní zkouškou. Řeč je o městských strážnících, jimž středoškolské vzdělání nařizuje novelizace zákona o obecní policii platná od 1. ledna 2009. Kdo ze strážníků ho neměl, dostal šanci dodělat si střední školu nejpozději do 31. prosince 2015. Pokud tak neučinil, nesplňuje nyní kvalifikační předpoklady pro výkon povolání strážníka obecní či městské policie.

Nutnost povinných kvalifikačních předpokladů se dotkla také strážníků na Novojičínsku, vážnější problémy ale nikde nepřinesla.

„U nás je všechno v pořádku. Dokonce u nás mají někteří strážníci vyšší vzdělání, než jaké potřebují. Dva teď studují vysokou školu," sdělil Jiří Klein, ředitel novojičínské městské policie.

Strážník čekal marně

S jedním strážníkem se ale rozloučili v Kopřivnici. „Ti, co neměli maturitu, si ji udělali, jednalo se asi o pět lidí, jeden se vešel do výjimky ze zákona, že v době nabytí platnosti zákona už měl pětačtyřicet let a zkoušky z odborné způsobilosti," uvedl Jan Mül-ler, velitel Městské policie Kopřivnice, a doplnil, že jeden strážník musel odejít. „Pořád spoléhal na to, že se věc sama nějak vyřeší, jenže se tak nestalo," poznamenal Jan Müller. Jeden strážník odešel také ve Studénce, i když podle studéneckého velitele Jana Pesničáka to bylo už v červnu. „Teď to máme u všech podle zákona," podotkl Jan Pesničák.

Nijak se nedotkla novelizace zákona Městské policie Frenštát pod Radhoštěm. „U nás se to nikoho netýkalo, všichni už středoškolské vzdělání měli," řekl velitel frenštátské městské policie Ondřej Matějek.

Zato v Příboře si kvůli novele zákona museli dodělávat středoškolské vzdělání čtyři strážníci z devíti. „Maturitu zvládli všichni úspěšně, takže jsme nemuseli nikoho propouštět," pochvaloval si Libor Bolom, velitel Městské policie Příbor.

Docela v klidu přijali novelizaci zákona také strážníci v Bílovci. „Měli jsme tady jednoho bez maturity, a ten si ji dodělal někdy začátkem loňského roku. Takže to tady máme v pořádku," ujistil bílovecký velitel Pavel Kudela, jenž neopomněl dodat, že z devíti strážníků v Bílovci jsou tři vysokoškoláci.

Situaci u Městské policie v Odrách se nepodařilo zjistit, neboť velitel oderských strážníků není až do čtvrtka přítomen. Ve Štramberku zastupitelé k 31. březnu městskou policii zrušili.