Včely má na starosti v nemocnici Tomáš Staněk, vášnivý včelař a zároveň vedoucí nemocniční kuchyně.

Minulý týden se přesvědčil, že tento nápad stál za to.Ve žlutém úlu v zahradě zdravotnického zařízení pilné včely svou práci přenášely do čtrnácti dřevěných rámků, které při ideálním stavu dají až dvě kila medu na jeden rámek. „Při těch podmínkách, jaké jsme měli, jsem velice spokojený," pochvaloval si Tomáš Staněk.

Středeční vyjmutí rámků ze žlutého úlu doprovázel bzukot tisíců včel. Rámky následně putovaly do kuchyně k procesu odvíčkování a následně do medometu, což je přístroj fungující na principu ždímačky, z něhož pak vytéká čistý med. Ten nemocniční bude především lipový.

A co s ním bude dál? „Zatím to naskleničkujeme a budeme ho dále používat jako dárkové předměty, poněvadž abychom ho mohli podávat pacientům, bylo by třeba vyřídit veterinární vyjádření a pak schválení. Na tom snad budeme pracovat příští rok," vysvětlil Tomáš Staněk, který je sám otcem myšlenky zřízení úlů v Nemocnici Nový Jičín.

„Já jsem na internetu někde narazil, že českobudějovická radnice má včely a že nějaký pražský hotel má taky své včelstvo a nabízí med hostům, tak jsem si říkal: Skvělý nápad – proč by nemocniční zahrada nemohla mít svůj med a dávat ho pacientům?" řekl dále.

Příští rok, pokud se vydaří, by mohlo být medu ještě více. Nemocnice má totiž k dispozici dva úly, a když včelstvo nepostihne úhyn, může být sklizeň i dvojnásobná.

Včelaři také letos pilně připravují svůj festivalNáročnou zimu mají za sebou včelaři z Kopřivnice. Ještě na podzim, když připravovali včelstva na zimu, měli 452 včelstev. „Už jsme ale tušili, že do jara všechna nevydrží," uvedl Oldřich Němec, předseda tamních včelařů. Jarní sčítání ukázalo, že měli pravdu. Uhynulo jim 196 včelstev, což je 43 procent.

„Smutné je však to, že jsou včelaři, kteří přišli o všechny včely," řekl Oldřich Němec s tím, že kopřivnická organizace má přes padesát členů. Již nyní však mnozí pilně připravují Festival medu a písničky, který navazuje na loňský úspěšný první ročník Včelařského dne.

Akce se uskuteční od 3. do 5. září v areálu Muzea Fojtství a v Základní škole Alšova v Kopřivnici. Všední dny budou určeny dětem ze škol a školek, pro které bude připraveno mnoho zábavy a soutěží. „Pátek odpoledne a celá sobota budou patřit široké veřejnosti," zvou kopřivničtí včelaři. Chybět nebudou přednášky, soutěž o nejlepší med a medovinu, hudba ani zábava. Samozřejmostí bude i občerstvení a tombola.

Med se sehnat dá, cena je ale trochu vyšší

Velké množství včel v republice zahubil v letošní sezoně parazit kleštík včelí, který způsobuje nemoc zvanou varroáza. Včelstva vymírala i na Novojičínsku.

Jedním ze včelařů, kteří ztrátu pocítili, je také Mojmír Urban z Nového Jičína, z části Žilina, který tak přišel o pětašedesát včelstev. „Včely uhynuly už loni na podzim. Někteří včelaři přišli o všechna včelstva, někteří 
o polovinu. U nás byla ztráta poměrně velká, z původního chovu nám zůstalo devadesát včelstev," popsal včelař Mojmír Urban.

Podobně vysoký úhyn v důsledku přemnožení roztoče, latinsky nazývaného Varroa destructor, zaznamenali včelaři například v roce 2007. Mojmír Urban včelaří už patnáct let. I přes nepříznivou situaci s nemocí včel říká, že letošní sezona krizová není. Díky rozmnožení se mu postupně podařilo včelstva obnovit.

„Letos jsme stáčeli med třikrát, naposledy koncem července. Úroda ze stávajících včelstev byla průměrná," poznamenal včelař Urban s tím, že z jednoho včelstva se dá běžně získat pětadvacet kilogramů medu.

Současné parné počasí včelám samotným nevadí, nicméně na výrobu medu vliv samozřejmě má. „Včely se s horkem vyrovnají, když mají přístup k vodě. Horší je to s rostlinami, které mají za sucha málo nektaru," rozvedl včelař. Med se letos sehnat dá, jeho cena se pohybuje okolo 160 korun za kilo.

Aneta Přadková