Odhrnování sněhu, hrabání listí, uklízení odpadků, hlídání přechodů u škol. Tyto a mnoho dalších prací zajišťuje do konce letošního roku pro města takzvaná veřejná služba, která v Novém Jičíně funguje dva roky a na starost ji mají technické služby. Jenže od nového roku čekají v rámci sociální reformy všechny zainteresované strany zásadní změny.

Nejvíce se zřejmě dotknou zaměstnanců veřejné služby, neboť ti si momentálně prací pro města a obce mohli přivydělat k příspěvku hmotné nouze. „Zákon o hmotné nouzi dosud umožňoval lidem, kteří se ocitli v krizové situaci, většinou způsobené ztrátou zaměstnání, aby si zachovali nebo zvýšili objem příspěvku na živobytí tím, že budou pracovat ve veřejné službě,“ uvedla mluvčí novojičínské radnice Marie Machková. Zda se pustí do zametání ulicči pomáhání ve školkách, záviselo zcela na nich, i to, zda odpracují 20 či 30 hodin. „V našem městě našlo ve veřejné službě práci každý měsíc asi sto šedesát lidí,“ řekl ředitel technických služeb Oskar Šíma.

Od 1. ledna 2011 však veřejná služba spadá pod úřad práce a ten ji může povinně přidelit těm klientům, jež jsou v evidenci dva měsíce a déle. Nezaměstnaný si však touto cestou už nevydělá nic a veřejnou službu a práci bude muset přijmout. Když odmítne, bude z evidence „pracáku“ na půl roku vyškrtnut. „Tento způsob se mně nelíbí, neboť z něj vymizela motivace a zůstala jen sankce,“ reagoval vedoucí odboru sociálních věcí Městského úřadu v Novém Jičíně Antonín Urban.

Na úřadu práce v Novém Jičíně, podle jejího ředitele Zdislava Zimy, momentálně probíhají jednání, jejichž cílem je upřesnit roszah veřejných služeb, a také to, kterým institucím budou nezaměstnaní pomáhat. Úřad nyní bude shromažďovat požadavky veřejných i neziskových organizací. „My bychom rádi veřejnou službu ve městě využívali i nadále. S úřadem práce chceme uzavřít smlouvu, na základě které to bude možné,“ poznamenal místostarosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák.