Aktuální míra nezaměstnanosti v okrese činí 11,47 procenta a za jeden měsíc tak poskočila směrem vzhůru o bezmála tři desetiny. V evidenci úřadu práce je nyní přes devět tisíc lidí, z regionů Novojičínska na tom stále zůstává nejhůře Odersko s nezaměstnaností 14,63 procenta. Avšak nárůst osob bez práce zde již není tak rapidní, neboť na seznam nezaměstnaných přibylo za pátý měsíc pouze sedmnáct občanů. K dispozici měli na konci května dvacet devět pracovních nabídek, jedna tak připadala na čtyřicet čtyři uchazečů, což je o dvacet více, než je Novojičínský průměr.

Za Oderskem následují tři oblasti s téměř stejnou mírou nezaměstnanosti, pohybující se kolem jedenácti a půl procenta. Podrobnosti sdělil Miroslav Kardačínský, vedoucí trhu práce Úřadu práce Nový Jičín (ÚP NJ): „Novojičínsko, Kopřivnicko, Bílovecko, tam byly vždycky rozdíly, teď jsou ty hodnoty přibližně stejné,“ reagoval Kardačínský na fakt, že ještě před nedávnem nebyly výjimkou několika procentní rozdíly mezi těmito částmi okresu. V Novém Jičíně a jeho okolí připadá jedna pracovní nabídka na 22,5 uchazeče, což je nejméně z celého okresu. Na straně druhé, Frenštátsko, zůstává místem, kde je nezaměstnanost nejmenší, v květnu se zastavila na 10,77 procenta. Avšak lidé v evidenci úřadu práce zde mají nejmenší nabídku volných míst. Těch bylo na konci máje pouze čtrnáct, přitom seznam nezaměstnaných zde obsahuje 991 jmen.

Nezaměstnanost téměř dvacet procent je v současné době v Heřmánkách a tato obec tak drží s hodnotou 19,74 nechvalný primát za měsíc květen. Z práce schopných 76 občanů vesnice jich navštěvuje úřad práce šestnáct. Podobně jsou na tom v Kujavách a ve Fulneku, kde míra nezaměstnanosti dosahuje 17,60 procenta respektive 16,19 procenta.

Naopak, Kateřinice na Příborsku se mohou pochlubit nezaměstnaností pouze pěti a půl procentní, což bylo v květnu z celého Novojičínska nejméně.

Přečtěte si také: Kopřivnická Tatra se chystá propouštět stovky lidí