Loni v lednu přišlo ministerstvo práce a sociálních věcí se statistikou, kde čísla mluvila jasně. Na Novojičínsku je v evidenci úřadu práce 8,5 tisíce lidí a míra nezaměstnanosti překročila hranici osmi procent.

Dnes přinášejí stejní úředníci ministerstva mnohem lepší zprávu: v okrese hledá práci o tisíc lidí méně a nezaměstnanost se drží pod sedmiprocentní hranicí (6,9 procenta). To je nejméně ze všech okresů Moravskoslezského kraje, i pod celorepublikovým průměrem (7,5 procenta).

„S příchodem zimy postupně končí sezonní práce a do evidence se už hlásí ve větším počtu i lidé, kterým k 31. prosinci 2014 skončily termínované pracovní smlouvy a dohody, nebo například živnostníci, kteří dočasně přerušili svou činnost a obnoví ji s příchodem jarního počasí," vysvětluje Kateřina Sadílková, pověřená řízením ÚP ČR.

Velký meziroční pokles

„Nárůst jsme očekávali. Jsme však příjemně překvapeni tím, že máme v evidenci o téměř 55 tisíc lidí méně než v loňském roce," dodává náměstek ministryně práce a sociálních věcí pro zaměstnanost Jan Marek.

Identický vývoj zaznamenalo také Novojičínsko. K poslednímu dni roku 2014 nemělo práci přesně 7516 osob, což je o více než čtyři stovky více než v listopadu. Oproti minulému roku je však zde situace na trhu práce mnohem pozitivnější.

K menšímu počtu nezaměstnaných se přidala naopak početnější nabídka volných míst, kterých aktuálně Úřad práce v Novém Jičíně nabízí bezmála devět set. Nejčastěji se jedná o výrobní pozice, pracovníky bezpečnostních agentur, číšníky, servírky, kuchaře nebo také řidiče. V přepočtu na nezaměstnané připadá jedna pracovní nabídka na 8,5 uchazeče a na celé Moravě jde po Uherském Hradišti (7,6) o nejlepší výsledek.

A jak se bude situace vyvíjet dále? Podle odhadů ministerstva by i v následujících měsících měla nezaměstnanost mírně růst, ale s největší pravděpodobností se nedostane na loňské hodnoty. Opět by mohla klesat po zahájení sezonních prací.