Mají ulehčit lidem čas a námahu při zbavování se starých nepoužitelných telefonů, baterií, klávesnic, zkrátka nejrůznějšího elektroodpadu, kterého mají lidé ve svých domácnostech stále víc. Nakonec však přinášejí více práce než užitku.

Řeč je o speciálních kontejnerech, jež jsou od srpna rozestavěny na osmi místech Nového Jičína. Bohužel si jich kromě zodpovědných obyvatel všimli také nenechavci, kteří v domnění, že v jejich útrobách najdou spotřebiče ve skvělé kondici, neváhají vylamovat zámky, nebo je dokonce vyvrtávat. Přitom cena lupu je prakticky nulová. „Kontejnery vybíráme přibližně dvakrát za měsíc, kdy se vyvážejí, ale někteří lidé si je zvykli vykrádat, asi v domnění, že tam budou nějaké nové věci. Ale tady se vyhazují staré konvice, žehličky, elektroinstalační materiál, zkrátka věci nefunkční a dále nepoužitelné. Proto je snad lidi vyhazují," postěžoval si Deníku Roman Šimčík z technických služeb, jenž zrovna se svým kolegou v ulici Jugoslávské zjišťoval škody na posledně poničeném červeno-zeleném zvonu.

Čtyři z osmi

„Zloději kontejner vypáčí, zničí zámky a ukradnou z něho pytle, do kterých vyhozené věci padají. Někdy jsou dokonce i odvrtané zámky. Škody vznikají jak na samostatné nádobě, tak samozřejmě i na zámcích. Všechno se musí znovu koupit a instalovat," rozvedl Roman Šimčík aktuální problém. Kromě zmiňované ulice Jugoslávské se neznámí zloději vloupali do zvonů na Fibichově náměstí, ulici Lesní a Bezručově.

Vedoucí novojičínského odboru životního prostředí Eva Bártková proto na občany apeluje, aby si více všímali, co se děje v jejich okolí. Pokud totiž bude ničení nádob stále pokračovat, není vůbec vyloučené, že lidé o tuto službu přijdou. „Já si myslím, že z vlastních prostředků tyto kontejnery obnovovat nebudeme," přiznává Eva Bártková. Město není jejich majitelem, tou je firma, která vyhozené věci přebírá. „Zjišťujeme, že ta konstrukce úplně nevyhovuje provozu. Je to smutné, ale pokusíme se alespoň apelovat na lidi, aby si více všímali, co se děje kolem nich, aby k poškozování nedošlo," dodává vedoucí odboru.

Když tyto kontejnery z města zmizí, správně by měl každý elektroodpad skončit na separačním dvoře. Ty už jsou sice v Novém Jičíně dva, ale oproti speciálním boxům nemají otevřeno čtyřiadvacet hodin sedm dnů v týdnu a pro mnohé občany nejsou ani v docházkové vzdálenosti.