Skiagrafický přístroj, mezi laickou veřejností známý jako rentgen, se ve Frenštátě pod Radhoštěm dočkal obměny po dlouhých patnácti letech. Během nich šel vývoj nejen v medicíně pořádně kupředu, a tak diagnostické možnosti nové techniky jsou od června v centru na mnohem větší úrovni.

„Investice do nového přístroje velmi významně zvýší komfort vyšetření jak pro pacienta, tak pro odborný personál,“ říká jednatel Novojičínského diagnostického centra Martin Hrabovský s tím, že dosud byla pobočka ve Frenštátě pod Radhoštěm vybavena zhruba 15 let starým přístrojem.

„Hlavními přednostmi nového přístroje jsou velmi dobrá kvalita obrazu, zkrácení doby pořízení obrazu, a díky rozlišení rentgenových snímků je možné snáze zachytit skryté, takzvané diskrétní změny, například vlasové zlomeniny. Přístroj také splňuje přísné požadavky pro minimální radiační zátěž jak vyšetřovaného, tak vyšetřujícího,” doplnil jednatel.

Snímek z velkého dětského centra Krokodýlek, otevřeného v bývalé tovární hale v Olomouci. Ilustrační foto..
V Bílovci by mohl stát velkolepý zábavní park

Nový rentgen v Novojičínském diagnostickém centru, které spadá do zdravotnického holdingu Agel, vyšel na 1 a půl milionů korun a nejčastěji bude sloužit ke klasickému snímkování veškerých kostí, břišní dutiny nebo plic.

„Přesný digitální obraz také umožňuje snazší diagnostiku. Digitální snímek nebo dokonce videonahrávka je navíc ihned k dispozici v počítačovém systému pro všechny lékaře. Lékař může se záznamem snímku pracovat dál i v počítači, pořídit si detail požadovaného místa, aniž by musel být pacient znovu rentgenován, což je pro pacienta šetrné a pro práci lékaře přínosné,“ uvedla dále Radka Miloševská, tisková mluvčí společnosti Agel.

Ročně podstoupí na pracovišti ve Frenštátě pod Radhoštěm rentgenové vyšetření zhruba 10 tisíc pacientů. „Rentgen bude sloužit obyvatelům Frenštátu pod Radhoštěm a přilehlých obcí, odhadem asi dvaceti tisícům obyvatel,“ dodává Martin Hrabovský.

Novojičínské diagnostické centrum je součástí Komplexního onkologického centra v Novém Jičíně a poskytuje specializovanou radiodiagnostickou péči na třech pracovištích v Novém Jičíně, ve Vsetíně a právě ve Frenštátě pod Radhoštěm.

Špuntomat jsou v nemocnici umístěné dva.
Polštář přes hlavu v nemocnici již netřeba. Ticho zařídí špuntomat