Bývalý novojičínský okres je jediný v Moravskoslezském kraji, kde speciálně vyhřívaná schránka, kam může matka v krajním případě dítě odložit, chybí. To se však již brzy změní. Přesně to bude letos 5. prosince v pravé poledne.

Tuto informaci Deníku potvrdil Ludvík Hess, který již na jaře neskrýval velký zájem v Novém Jičíně babybox zřídit. „Byl jsem osobně s technikem a výrobcem nové generace babyboxů Zdeňkem Juřicou v nemocnici v Novém Jičíně a tam jsme si na místě ukázali, kde babybox bude umístěný. Vzápětí jsme podepsali smlouvu a myslím, že už nic nebude dále bránit tomu, abychom ho 5. prosince otevřeli," řekl.

Přístup bude z ulice

Jak se podařilo zjistit, speciální zařízení nebude umístěno uvnitř rozsáhlého areálu nemocnice, ale bude dostupné zvenčí, z ulice K Nemocnici. „Babybox bude umístěn na rohu budovy dětského oddělení. Ženy k němu budou mít přístup zvenku z ulice K Nemocnici, tak aby nemusely procházet vnitřním areálem nemocnice a byla jim zaručena anonymita," upřesnila lokalitu Hana Szotkowská, mluvčí zdravotnického holdingu Agel, a jedním dechem dodala: „I kdyby babybox zachránil jedno jediné dítě v novojičínském regionu, bude mít celá věc svůj smysl. Svoji roli při rozhodování hrál i fakt, že novojičínský region je dosud jako jediný v rámci Moravskoslezského kraje bez babyboxu."

Milí čtenáři, jaký je váš názor na babyboxy? A jste pro, nebo proti jeho umístění v novojičínské nemocnici? HLASUJTE V ANKETĚ!

Hledají sponzory

Samotná cena klimatizované schránky, kterých je v republice více než pět desítek, je čtvrt milionu korun, další peníze jsou potřeba na stavební úpravy a další provoz. „Jsme zcela závislí na dárcích," přiznává Ludvík Hess. Dvě stě tisíc korun se již podařilo získat, dalších sto tisíc však stále chybí. „Vzhledem k tomu, že je novojičínská nemocnice značně zadlužená, nemá na zřízení babyboxu žádné vlastní finanční prostředky," podotkla Szotkowská s tím, že dvě stě tisíc korun jde z účtu společnosti Martek Medical, která je také součástí Agelu. „Proto budeme rádi za jakýkoliv finanční příspěvek od potenciálních dárců," dodala.

Záměr Ludvíka Hesse je po celé České republice rozmístit sedmdesát až osmdesát babyboxů. „O Nový Jičín mám zájem, mimořádně mě zajímá. Je to jedno z měst, kde bych opravdu babybox rád měl. Je to velké město a dostupný babybox je daleko," sdělil zakladatel myšlenky babyboxů letos v dubnu. V Moravskoslezském kraji je aktuálně k dispozici pět babyboxů, a to v Ostravě, Opavě, Frýdku-Místku, Karviné a Krnově, a odloženo zde bylo celkem již devět dětí. Vůbec první schránka vznikla před sedmi lety a od té doby skončilo v náruči zdravotnického personálu sedmasedmdesát miminek.