Nedostatek cyklostezek se sice města na Novojičínsku snaží nějak řešit, ale jde to hodně pomalu. Například ve Frenštátě pod Radhoštěm už se téma cyklostezka stalo „evergreenem". Již několik let se tam hovoří o budování stezky pro cyklisty, ale zatím se stále nic neděje. Na posledním řádném zasedání na se na toto téma zaměřil zastupitel Jan Břuska, sám vášnivý turista a cykloturista. „Zajímá mě, jak se dál posunuly cyklostezky a v jakém stadiu rozpracování je cyklostrategie města," tázal se Jan Břuska.

Obdobně se ale zřejmě bude tázat i příště, neboť Jarmila Knězková, vedoucí odboru rozvoje, dotací kontroly a propagace, sdělila, že v současné době nejsou žádné výzvy pro podání žádosti na vybudování cyklostezky. „Co se týká rozpracovaného projektu na cyklostezku LubinaLomná, bylo to předáno na odbor ISOM (odbor investic a správy obecního majetku pozn. red.) k dokončení projektové dokumentace, k dokončení územního a stavebního řízení. Pokud bychom měli podávat žádost o dotaci, potřebujeme stavební rozhodnutí k tomuto projektu," uvedla Jarmila Knězková.

Vedoucí odboru ISOM Zdeněk Bartoš doplnil, že odbor jedná s majiteli pozemků, aby věc mohla jít ke stavebnímu řízení. Na dotaz Jana Břusky, kdy bylo poslední jednání, odpověděl místostarosta Pavel Mička. „V této chvíli korespondujeme s Povodím Odry kvůli zřízení věcných břemen. Například si kladou podmínky, aby komunikace měla nosnost čtyřicet tun, v případě, že bude poškozená vodou a provozem techniky, má to opravit investor, tedy město, na vlastní náklady. Ty podmínky považujeme za nevýhodné, proto jednáme," vysvětlil místostarosta Mička.

Blýská se na lepší časy, ale pomalu

Po devítikilometrové trase cyklostezky, kombinované s úseky cyklotrasy, mezi Odrami a jejich místní částí Klokočůvek již měli od loňského podzimu jezdit cyklisté. Jenže projekt nazvaný Cyklostezka Střecha Evropy za více než 13,5 milionu korun také není hotov. Termín předání dokončené stavby je letošní 31. květen, takzvané ukončení realizace projektu má být až 30. července.

Jedinou delší cyklostezkou na Novojičínsku tak je loni v září otevřená cyklostezka „Koleje" mezi Novým Jičínem a Hostašovicemi. Měří deset kilometrů a je vhodná i pro milovníky jízdy na in line bruslích. „Je dobrá, akorát mohla být trochu širší," sdělila své pocity cyklistka Iva, která si přijela vyzkoušet stezku až z Frenštátska.

Asi nejvíce zatím myslí na cyklisty v Kopřivnici, kde vybudovali poměrně rozsáhlou síť cyklostezek pro pohyb po městě, jedna také propojuje Kopřivnici s Příborem. Kratší trasy jsou také v Bílovci ve směru na Starou Ves. Jinak je to ale s cyklostezkami špatné, spíše se o jejich budování jen hovoří a na větší vzdálenosti zatím cyklisté jezdí jen po cyklotrasách, tedy silnicích, kde je vesměs běžný provoz.

Kdo touží po dvaceti a vícekilometrové projížďce bez přítomnosti motorových vozidel, musí se tak přesunout do sousedních okresů, na Vsetínsko a Přerovsko, k řece Bečvě.